Tibetanskt nyår väcker oro

Tibets nyår, eller Losar, firas flera dagar i sträck. I buddhismen följer det religiösa året årstidernas växlingar och därför infaller det buddhistiska nyåret vid olika tidpunkter i år blir det den 19 februari. Enligt den tidräkning som används i Tibet firar man att det blir år 2142 i år. Men den här tiden på året betyder också oro i Tibet.

Dags att plocka fram nyårsblåsan och lägga champagnen kylning. Det finns nämligen ett nytt nyår att fira. Denna gång är det Tibet som den 19 februari firar nytt år. Enligt den Mångkulturella almanackan kallas nyår för Losar i Tibet och det religiösa året följer årstidernas växlingar och därför infaller det buddhistiska nyåret vid olika tidpunkter i de buddhistiska länderna. Nyåret firas flera dagar i sträck bland tibetaner. Det är också en gemensam födelsedag för alla tibetaner eftersom man inte firar individuella födelsedagar.

160px-Dalai_Lama_1430_Luca_Galuzzi_2007crop

Enligt tidningen Vagabond förbereds nyår under en längre tid. När nyåret börjar önskar man varandra gott nytt år genom att kasta upp tsampa (ett rostat kornmjöl) i luften, äta god mat, sjunga sånger och dricka smör-te. Några ger bort en vit sjal som kallas Kata, vilket ses som en lyckönskning och man hänger upp böneflaggor.

Perioden februari till mars är särskilt känslig i Tibet. Det menar Svenska Tibet kommittén. Under den perioden inträffar inte bara Losar utan även 13 februari (självständighetsproklamationen) och 10 mars (upprorsdagen).   Svenska Tibet kommittén arbete syftar till att stödja tibetanernas strävan för självbestämmande i Tibet och verka för att tibetanernas mänskliga rättigheter respekteras. På deras webbplats hänvisar de till rapporter som visar på att redan nu går att se en ökad närvaro av tungt beväpnade kinesiska säkerhetsstyrkor i Tibet.

På den här webbplatsen finns mycket matnyttigt för den som vill veta mer om Tibet. Här får du som läsare veta att Tibet heter ”Pö” på tibetanska. För de flesta tibetaner syftar Pö på hela det område som i dag ligger innanför Folkrepubliken Kina, där det finns en ursprunglig tibetansk befolkning. Tibet var en självständig stat i närmare två tusen år innan det kommunistiska Kina invaderade och ockuperade landet år 1949. Den 14:e Dalai Lama, Tibets andlige och världslige ledare Tenzin Gyatso, föddes den 6 juli 1935 i den lilla byn Takster i nordöstra Tibet. Han fyller alltså 80 år i år, vilket ingen kan tro. Efter att de kinesiska trupperna hade kväst den tibetanska resningen i Lhasa 1959, tvingades Dalai Lama fly landet. Hans Helighet beskriver sig själv som ”en enkel buddhistmunk, varken mer eller mindre.” Han lever i en liten by i Dharamsala, mediterar, arbetar med regeringsfrågor, undervisar och deltar i religiösa ceremonier.

För den som vill veta mer:

http://www.tibet.se/

Kultursmakarna förmedlar här ett recept på momos för den som vill fira högtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *