Omtvistad nationaldag

Den 17 februari är det Kosovos nationaldag. Den firas sedan Kosovos parlament förklarade landet självständigt från Serbien den 17 februari 2008. Dock är inte alla överens om att landet är just självständigt. Den serbiska parlamentariska majoriteten anser till exempel att Kosovo är en del av Serbiens territorium i form av en autonom provins.

Troligen är det ingen som ifrågasätter att 17 maj är Norges nationaldag, få ifrågasätter Sveriges dag den 6 juni, även om det kanske inte är så många som firar den som just en nationaldag. Men på vissa håll i världen är en nationaldag något som inte är helt självklart. Kosovos nationaldag den 17 februari är just en sådan dag.  Landet är erkänt av 107 av FN:s 193 stater, men Serbien anser att det är del Serbien. Denna nationaldag är alltså inte självklar för alla. Men det behöver ju inte hindra oss från att passa på att läsa mer om landet och dess kultur.

250px-Pristina_February_2013

Pristina

Landet gränsar till Serbien i norr och öst, i söder till Makedonien, i väst och sydväst till Albanien och i nordväst till Montenegro. Majoriteten av befolkningen är albaner, den största minoriteten är serber.

Kulturen influerades under antiken av grekisk och romersk-latinsk kultur. Senare har serbiska, andra slaviska och turkiska element påverkat kulturen. Efter det Osmanska riket finns spår av gamla moskéer och badhus. Kosovoserbernas kultur har också påverkats av den osmanska perioden, men även av den habsburgska.

Här får du ett recept på Flija, en av Kosovos nationalrätter, och läsa mer om köket i Kosovo. Där berättar vi att matkulturen i Kosovo liknar det albanska köket och har influerats av såväl det turkiska som det balkanska köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *