För mycket A vitamin inte bra för fostrets blod

Ny forskning visar att höga doser av vitamin A har en negativ påverkan för blodutvecklingen hos foster. Det visar studier vid Lunds Universitet. Det finns alltså nu fler anledningar för gravida att undvika överkonsumtion av A-vitamin.

Sedan länge vet man att för mycket vitamin A kan vara skadligt för fostret med risk för fosterskador och missfall. Gravida har därför rekommenderats begränsad konsumtion av föda som innehåller rikliga mängder av vitamin A. Höga doser av vitamin A har en negativ påverkan för blodutvecklingen, enligt nya studier. Det betyder att det finns ytterligare en anledning för gravida att undvika för stora mängder A-vitamin under graviditeten.

Enligt forskarna är signalmolekylen retinoinsyra en produkt av vitamin A som bidra till att styra hur olika typer av vävnader ska bildas i det växande embryot. Forskarna såg att förhöjda nivåer av retinoinsyra drastiskt minskade mängden blodceller som kunde tillverkas. En minskning av retinoinsyra ökade istället produktionen av blodceller med 300 procent. På grund av dessa resultat föreslår Niels-Bjarne Woods och hans kollegor en ny förklaringsmodell av hur retinoinsyra påverkar den embryonala utvecklingen av blod.

niels_bjarne_woods_medium

Niels-Bjarne Woods

– Även om vitamin A behövs för en normal graviditetsutveckling, vet vi sedan länge att för mycket vitamin A kan vara skadligt för fostret med risk för fosterskador och missfall. Gravida har därför rekommenderats begränsad konsumtion av föda som innehåller rikliga mängder av vitamin A i form av retionoider, t ex leverrätter. Våra resultat visar att vitamin A i höga doser har en negativ påverkan för blodutvecklingen. Det betyder därmed att det finns ytterligare en anledning för gravida att undvika för stora mängder A-vitamin under graviditeten, säger Niels-Bjarne Woods.

De aktuella forskningsresultaten ökar förståelsen för hur komplex utvecklingsprocessen av blod är under fosterutvecklingen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *