Sprittillverkning gynnar öppet landskap

Det finns många sätt att behålla öppna landskap. Ett är att odla härdigt vintervete på jordar som håller så pass hög kvalité att vetet kan ingå i produktionen av vodka.

Paula Eriksson Foto från Absolut vodkas hemsida

Paula Eriksson

– Absolut Vodka köper in vintervete från Råbelöfs gård utanför Åhus i Skåne för sin produktion av sin lyxigaste variant av vodka, säger Paula Eriksson, kommunikationschef på Absolut. Vintervetet är härdigt, har hög stärkelsegrad och kräver ett minimum av bekämpningsmedel. Det lämpar sig utmärkt för vår hantverksmässigt framställda vodka Absolut Elyx.

På Råbelöfs marker har det odlats vete i många hundra år. Klimatet och jordmånen där skapar perfekta möjligheter för högkvalitativ veteodling.

Absolut vodka köper 15-20 % av allt vete som produceras i Skåne från 400 bönder.

99 % av all Absolut vodka säljs utanför Sverige. Och det är inga små kvantiteter det handlar om. Senaste räkenskapsåret exporterades nära 100 miljoner liter vodka, det mesta till USA. Det gör Absolut vodka till landets enskilt största exportör av jordbruksprodukter.

Carl-Jan Granqvist Foto från Wikipedia

Carl Jan Granqvist

– Golfströmmen ger Sverige goda möjligheter att odla på nordliga breddgrader, säger Carl Jan Granqvist. Och i Sverige skulle vi kunna odla många flera unika lokala produkter och sälja globalt än vad vi gör. Se på Danmark, som är ett stort exportland av jordbruksprodukter.

Absolut vodka tillverkas i Åhus av ett dotterbolag till Vin & Sprit AB. 2008 köpte franska Pernod Ricard Vin & Sprit AB av svenska staten.

En relevant fråga kanske är vem som instiftat Internationella vodkadagen? Jo, det är Party Excuses.com.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *