Festmöjligheter fram till Kanadas Thanksgiving 13 oktober

Den närmsta tiden kan vi högtidlighålla sju nationaldagar – den första i dag då Tyskland firar att det är ETT land sedan 1990. Dessutom firas framöver flera viktiga religiösa högtider för judar, muslimer och hinduer samt ett antal temadagar, såsom kanelbullens och gräddtårtans dagar, plus att Kanada firar Thanksgiving. Gräddtårta med frukt

I veckan har vi berättat att Göran Karlssons historia om hur han träffade sin partner utsetts till vinnare i Kultursmakarnas tävling om kokboken ”Min Älsklings Mat” författad av Nilla Märak. Vi har även berättat att det finns många valmöjligheter i köket även om man har diabetes och handboken ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. En av författarna, dietisten Carina Trägårdh Tornhill, delade med sig av ett favoritrecept, Medelhavsspätta. Att Fisksätra firar 40 år i helgen tipsar vi om också.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 3 Oktober
Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Hajj eller hadj är en av islams fem grundpelare och varje frisk vuxen muslim som har råd förväntas göra den. Pilgrimsfärden ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka i Saudiarabien från hela världen. Läs mer på UR.


Lördag 4 Oktober
 Lesothos nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Den helige Mikaels dag
– Internationella vodkadagen
– Kanelbullens dag – dagen instiftades för 15 år sedan. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar  från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign. Tävla genom att skicka in en bild på en nydesignad kanelbulle. Maila till info@hembakningsradet.se senast 30 september
– Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) – segern på den tionde dagen. På den tionde dagen efter de nio nätterna (navratri) firas gudinnan Durgas seger över buffeldemonen Mahishasura. Den här högtiden symboliserar hur det goda alltid till sist vinner över det onda, men på ett djupare plan även hur människan kan nå ett andligt uppvaknande. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen.
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.
Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner. Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.


Söndag 5 Oktober
– Gräddtårtans dag firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Carolines gräddtårta.
– Internationella dagen för lärare


Måndag 6 Oktober
– Internationella barndagen. Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag.


Tisdag 7 Oktober
– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som  invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373.
– Världsdagen för människovärdigt arbete.


Onsdag 8 Oktober


Torsdag 9 Oktober
 Ugandas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul – Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Sukkot – lövhyddohögtiden (judar), 9-15 oktober. Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är at minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan.


Fredag 10 Oktober
 Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
 Taiwans nationaldag  (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911 )
– Äggets dag – gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.
– Grötens dag


Lördag 11 Oktober
– Internationella flickdagen (FN)


Söndag 12 Oktober
 Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
 Spaniens nationaldag  (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Här är recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– I Latinamerika firas denna dag bland annat som ursprungsfolkens kampdag. Andra firar att Columbus nådde Amerika denna dag år 1492 – en händelse som många inte anser är något att fira.
– Columbus dag (USA)


Måndag 13 Oktober
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *