Fisksätra firar 40 år med clowner och författare

I morgon den 3 oktober inleder Fisksätra sitt 40-årsfirande med en barnkulturfestival. Under helgen kommer kyrkan, kommunen och alla föreningar även att bjuda på program för alla. Firandet avslutas med en nationell konferens, URB-Z, som handlar om uppväxtvillkor, kultur och stadsutveckling, där Fisksätra är exemplet. Barnfestival-v03

I helgen är det 40 år sedan området Fisksätra invigdes. Då lär någon ha lämnat över en nyckel till någon annan, en symbolhandling för invigningen. I flera år har flera av de boende letat efter denna nyckel och nu kanske man är den på spåren.

Att Fisksätra fyller 40 år har uppmärksammats hela året, bland annat under rubriken Sammanhang då unga vuxna som bott i området har bjudits in en gång i månaden för att samtala om hur deras uppväxt i Fisksätra har påverkat deras liv och yrkesval. Bland annat har Augustin Erba, journalist, radioproducent och författare samtalat med Lamin Ceesay, Christian Eriksson och Jamel Nasri om betydelsen av att ha meningsskapande dialoger med unga.

På fredag inleds själva firandet med en Barnkulturfestival. Bakom denna står alla föreningar i Fisksätra som arbetar med barn och kultur. Barnkulturfestivalen kommer även att vara i gång under lördagen. Det blir olika karnevalståg, verkstäder, workshoper, teater och författare. Clownskola, ”Pappa var är du?” Abellis magiska teater spelar teater från en teaterbuss och Sportens Stjärnor”– fotbollsturnering för ungdomar 15-20 år är några exempel från festivalen.

Parallellt med det här kommer kyrkan och moskén att ha sitt firande under hela lördagen. Bland annat kommer imamen Awad Olvan och kyrkoherden Carl Dahlbäck att sjunga för fred och frihet, tillsammans.

söndagen är det föreningarnas dag. Kommunalrådet Mats Gerdau kommer att tala. Hela Fisksätra kommer att hålla öppet och alla föreningar visar upp sin verksamhet och bjuder på aktivitet.

1976, det vill säga när Fisksätra var två år, hölls en nationell konferens i Fisksätra under rubriken ”Är samhället barntillåtet?”.  I samband med 40-årsfirandet följs denna konferens upp med en ny konferens, med delvis nya frågor men även denna gång är Fisksätra utgångspunkt. Frågor som diskuteras är uppväxtvillkor, Kultur och konstarter som förändrande kraft och stadsutveckling. På Fisksätra museum kan du läsa mer om konferensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *