Maldivernas självständighet firas 26 juli

Korallrev vid Maldiverna Foto: Lånat från Mitt Indien

Korallrev vid Maldiverna
Foto: Lånat från Mitt Indien

”På Maldiverna firas nationaldagen, eller egentligen självständighetsdagen, 26 juli varje år. Och det är en fest man inte vill missa om man råkar ha vägarna förbi…

En lång och brokig historia
Maldiverna har med sin strategiskt viktiga position väckt intresse hos diverse koloniala makter sedan 1200-talet, när araberna upprättade handelsstationer på öarna och införde Islam som statsreligion.

Sedan mitten av 1500-talet har ögruppen styrts av först portugisiska, sedan holländska och till slut också brittiska krafter. Under Andra världskriget har RAF, the Royal Airforce, en bas på Addu-atollen men efter kriget hade Maldiverna börjat spela ut sin roll som strategiskt viktig ögrupp i Sydostasien. Ett antal försök gjordes med olika styressätt men det var inte förrän 26 juli 1965 som britterna officiellt gick med på självständighet för landet. Samma år anslöt sig Maldiverna till FN.

Hela Maldiverna firar
På Maldiverna tar man självständighetsdagen på allvar. Både turister och lokalbefolkning besöker gärna The Republic Square för att fira och festa, under en av få röda dagar i kalendern (då Maldiverna i huvudsak är en muslimsk stat följer övriga högtider Islams traditioner och kalender – Eid är till exempel en mycket stor högtid i landet).

På torget turas en lång rad föreställningar och uppvisningar om med att uppmärksamma såväl landets frihet som den ständiga blandningen av tradition och moderna värderingar som präglar ögruppen. En parad arrangeras också av landets kadettkår och den nationella säkerhetstjänsten, och givetvis är både president, regering och utländska gäster med vid tillfället.” (Källa: mynewsdesk)

26 atoller med 1 192 öar
Republiken Maldiverna, är en östat i norra Indiska oceanen och består av 26 atoller med 1 192 öar varav 200 är bebodda. Tillsammans har öarna cirka 300 000 invånare. Huvudstaden och huvudön heter Malé och har drygt 100 000 invånare. (Källa: Wikipedia)

Fisk, grönsaker och starka kryddor
”Maldivisk mat har mycket gemensamt med såväl indisk som Sri Lankesisk mat. Det handlar om framträdande smaker, mycket kryddor, särskilt curry, och exotiska grönsaker och frukter. Kokosmjölk används rikligt i Maldiviska kök och många rätter har en söt underton, samt mildare styrka än vad som brukar fås i Indien.

Fisk är av logiska skäl en mycket framträdanden ingrediens i det Maldiviska köket, öarna omges av vatten som bjuder på mängder av olika, fantastiskt goda, fiskar. Tillsammans med ris och roshi – ett platt bröd som är mycket likt det indiska naanbrödet – utgör fisk en viktig bas när man lagar mat på Maldiverna.

Kulhi Boakibaa heter en vanlig Maldivisk rätt som består av fiskplättar på tonfisk och kokosnöt. De är ganska kryddstarka och äts i regel som ett snack.”
(Källa: Hotell Maldiverna)

Här är en svensk variant av tonfiskplättar som Angelika Winther delar med sig av på sin webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *