Somt att fira till 5 maj

250px-MensenPaasvuur

Valborgsmässoeld
Bild från Wikipedia

Påskhelgerna är slut och i veckan som gått har vi berättat om dagen för Moder Jord, att kadmium är mindre skadligt än man trott och om dagen för hjältar och drakar. Vi har även gjort ett porträtt på Mi Winter som driver cateringfirman Onzo där det pratas svenska, tyska, arabiska, thailändska och teckenspråk i köket.

Framöver kan vi fira åtta nationaldagar, frihets- och självständighetsdagar, mors dag i några länder – plus Valborgsmässoafton inte att förglömma liksom Nässlans dag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 25 april


Lördag 26 april
 Tanzanias nationaldag


Söndag 27 april
 
Nederländernas nationaldag – firar konungens födelsedag. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv.
 Sierra Leones nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1961.
 Sydafrikas nationaldag – 20 år sedan de första demokratiska valen 1994 och apartheid avskaffades. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
 Togos nationaldag – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
 Afghanistans nationaldag


Måndag 28 april


Tisdag 29 april


Onsdag 30 april
– Valborgsmässoafton – firar vårens ankomst i vissa delar av Europa. Kanske kan ett glas champagne hjälpa minnet.


Torsdag 1 maj
– Första maj – firas i många länder
 Marshallöarna firar konstitutionsdagen från 1979


Fredag 2 maj


Lördag 3 maj
 
Polens nationaldag – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar.


Söndag 4 maj
– Mors dag  – i Portugal, Spanien, Ungern
– Nässlans dag. Denna dag känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor.


Måndag 5 maj
 
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag, firas i Nederländerna  till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
– Kodomo no hi, Barnens dag i Japan.
 Israels självständighetsdag  firas i år, 2014, måndagen den 5 maj. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången söndag, den 4: e maj. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *