För Mi Winter är det premiär varje dag

IMG_1149– Det är ingen generalrepetition det här, det är premiär varje dag, säger Mi som driver catering i Nacka tillsammans med sin make och en kompanjon. Vi har byggt upp en förväntan på hög kvalité som vi gör allt för att upprätthålla.

I köket hos ONZO pratas det svenska, tyska, arabiska, thailändska och teckenspråk. Och när stora evenemang med andra språkgrupper ska arrangeras anlitas i möjligaste mån servitörer som talar kundernas hemspråk.

– I restaurangvärlden finns ju alla stora språk representerade så det känns helt naturligt att anpassa bemanningen till kundernas hemspråk när vi nu kan det, säger Mi.

Recepten har hämtat inspiration från de kulturer som finns representerade hos personalen. Men är anpassade till de förutsättningar en catering kräver. Det gäller att råvarorna fungerar tillsammans och kan värmas utan att tappa i kvalité.

– Det händer att vi blir inhyrda till riktigt stora evenemang, som invigningar. När Norrortsleden, Södra länken och Norra länken skulle invigas upprättade vi fullt utrustade kök. Då gäller det att logistiken fungerar både före, under och efter tillställningen. Uppvärmning av tallrikar är bara en liten detalj.

För varje nytt arrangemang krävs speciallösningar. När 5 000 koppar kaffe ska bryggas gäller det att ha tillgång till vatten och tryck i maskinen.

– Då har vi med oss eget vatten och tryckluftsaggregat.

Enklare är det att stå för catering på Skansen-Akvariet hos Jonas Wahlström. Där har Mi en stark förankring sedan sin tid som personal- och ekonomiansvarig under dryga 25 år.

1994 startade Martin Winter ONZO tillsammans med en kompanjon. Och Mi anslöt sig för dryga 10 år sedan. Sedan dess är företaget Skansen-Akvariets leverantör av catering/event.

– För några år sedan kom Jonas och jag på att vi kunde erbjuda lagtävlingar som en mingelaktivitet i samband med middagarna.

När Mi berättar detta blommar hon upp alldeles särskilt. För då minns hon alla glada tillställningar då hon vid prisutdelningarna fått utlopp för sina skådespelartalanger när hon underhållit gästerna med historier om händelser på akvariet.

En strid ström av privatkunder låter sig också trakteras av ONZO. Inte minst är det populärt att beställa fredagsmat som hämtas upp på vägen hem från jobbet.

När jag ber Mi att dela med sig av sitt bästa recept, ler hon, och nu får jag reda på att hon tycker bäst om grönsaker och fisk. Mi har inte ätit kött på 40 år.

– Jo, jag vet, jag betraktas som ett UFO i restaurangbranschen och har blivit hånad och häcklad många gånger under årens lopp. Men jag tycker bäst om grönsaker. Vi har många roliga sallader på menyn och vegetarisk mat är framtiden.

Så då får jag receptet till en svalkande vattenmelonsoppa för heta dagar att drömma mig bort med.

IMG_1160

Martin och Mi Winter

Mi Winter har studerat näringslära och storköksteknik, praktiserat på ålderdoms- och hälsohem, jobbat i köket på Dramaten, Björkliden, Riksgränsen och Stallmästargården. Det var för övrigt där hon träffade blivande maken Martin 1987.

CIMG1824

ONZO firar 20 år

Martin Winter är uppvuxen i Bayern, i Tyskland. Bland tyska kockar är det vanligt att åka till olika länder för att lära sig yrket ordentligt. På den långa resan från land till land blev det tvärstopp i Sverige. Medan de andra kockarna åkte vidare till Australien stannade Martin hos Mi. Och i år har ONZO 20-årsjubileum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *