Ny vecka – nya festchanser, till 12 maj

I veckan som gått har vi berättat om att det var 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika, att Nederländernas kung firas med en orgie i orange, att Valborsfirandet inleder sommarhalvåret, att Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och inte minst att Champagne sägs kunna förebygga minnesförlust. IMG_0690

Framöver kan vi fira flera nationaldagar – bland annat en av två i Polen. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 223 år sedanDessutom finns frihets- och självständighetsdagar, mors dag i några länder – plus Europadagen, som firar fred och sammanhållning i Europa, och Buddhas födelsedag att fira.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 maj


Lördag 3 maj
 
Polens nationaldag – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar.


Söndag 4 maj
– Mors dag  – i Portugal, Spanien, Ungern
– Nässlans dag. Denna dag känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor.


Måndag 5 maj
 
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag, firas i Nederländerna  till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
– Kodomo no hi, Barnens dag i Japan. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.       
 Israels självständighetsdag  firas i år, 2014, måndagen den 5 maj. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången söndag, den 4: e maj. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.

 


Tisdag 6 maj
– Buddhas födelsedag – firas bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt.
– Djurdjevan, vårfest, södra Balkan (romer)


Onsdag 7 maj


Torsdag 8 maj


Fredag 9 maj
– Europadagen – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.


Lördag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen
– Mors dag – i El Salvador, Mexiko


Söndag 11 maj
– Mors dag – i Danmark, Finland, Indien med flera länder


Måndag 12 maj

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *