Earth Hour-bakelsen 2014: Raw food-chokladdröm

På sin sajt berättar WWF, Världsnaturfonden, initiativtagare till Earth Hour, att Mia Öhrn och Pia Hall inför 2014-års Earth Hour har tagit fram en chokladig moussekreation som bakas helt utan ugnens hjälp. Detta recept räcker till 8–10 bakelser som antingen kan göras i en stor eller flera små formar.

Eart hour-bakelse Foto: Christina Sundien

Eart hour-bakelse
Foto: Christina Sundien

Ingredienser:
Botten:
150 g ekologisk sötmandel
150 g ekologiska valnötter
100 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga

Dekor:  Kakao och bär

Chokladmousse:
150 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga
2 mogna ekologiska avokado
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologisk kakao (alternativt raw kakao)
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl (110 g) agavesirap
1 krm salt

Gör så här:
1. Botten: Klä en form som mäter cirka 18 x 20 cm med bakplåtspapper.
2. Mixa mandlar och valnötter fint i en matberedare.  Väg upp dadlarna och kärna sedan ur dem. Tillsätt dadlarna till nötblandningen och mixa ihop till en smulig och lite kladdig massa.
3. Tryck ut massan i botten av formen.
4. Chokladmousse: Väg upp dadlarna och kärna ur dem. Kör dem till mos i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa någon minut till en krämig mousse. Bred ut moussen i ett jämnt lager i formen. Låt stå i kylen och stabiliseras i cirka 1 timme.
5. Lossa kakan ur formen genom att ta tag i bakplåtspappret och lyfta över den till en skärbräda. Skär kakan i långsmala bitar. Lättast går det om du sköljer av kniven med hett vatten mellan varje knivtag.
6. Dekorera eventuellt med pudrad kakao och färska eller frysta bär, gärna vinbär.

 

Pia Hall och Mia Öhrn Foto: Christina Sundien

Pia Hall och Mia Öhrn
Foto: Christina Sundien

Earth hour-bakelsen har skapats av Pia Hall, matskribent med inriktning på vegetariskt och Mia Öhrn, konditor och matskribent. På WWF:s sajt berättar de om bakelsen och ger matnyttiga tips: ”Raw food går ut på att äta en hälsosam kost bestående av bland annat nötter, frön, frukt, grönsaker och annan mat som inte hettats upp till mer än 42,5 grader, fast skolorna kan variera några grader upp eller ner. Vår bakelse gräddas därför inte i ugn = klimatsmart.

Vill du vara helt raw-renlärig använder du raw kakao eftersom dessa kakaobönor inte har rostats. Raw-kakao hittar du i affärer med hälsokost eller veganmat, men det går också bra att använda vanligt kakao.

Agavesirap finns i välsorterade mataffärer, men om du inte får tag på det kan du använda honung.

Färska, saftiga dadlar brukar finnas i frukt- och gröntavdelningen i mataffärer, antingen i kartonger i kyldisken eller som lösvikt bland den exotiska frukten. Ibland kallas de för medjooldadlar.

Om du eller någon annan är allergisk går det bra att byta nötter och mandlar mot solrosfrön och pumpakärnor.

Använd gärna ekologiska ingredienser när du bakar Earth Hour-bakelsen!”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *