Han erövrar livet med reggaemusik

IMG_1047

Nije B THE CONQUEROR

Jag intervjuar Nije B THE CONQUEROR i Fisksätra, där han bor. Nije B THE CONQUEROR” (erövraren) är hans varumärke och erövring hans ledstjärna i livet. Han kom till Sverige för snart två år sedan och vill erövra möjligheten att kunna leva på sin musik. En av hans reggaelåtar har också titeln. ”Nije B THE CONQUEROR”. 

Hela hans väsen utstrålar en vilja att skapa ett gott liv med hjälp av musiken. Och nu är han på gång att erövra svenska lyssnare med sitt nya album ”Survivor” med låten Mama don’t cry som den första video som redan släppts från det nya albumet. Albumet är producerat i Sverige av Paul Melvin.

– Musik är ett språk som alla förstår oavsett bakgrund och är därför en bra metafor i min strävan att förena människor, säger Nije B THE CONQUEROR.

Han är uppvuxen i Chakubanta, en kosmopolitisk stad i Gambia. Chakubanta med runt 30 000 invånare tillhör ett antal olika språkgrupper där Wolof är den mest förekommande.

Uppmuntrar ungdomar att skapa sig ett bra liv
Precis som han själv lyckats ta sig över hinder för ett gott liv vill han nu sprida sitt budskap till ungdomar som kommer från liknande omständigheter som han själv. Nije B THE CONQUEROR har bildat en ”Community” på Facebook som heter Chakubanta där han vill dela med sig av sina egna erfarenheter och uppmuntra ungdomar att kämpa för att skapa sig ett bra liv.

– Min passion för livet och känsla för musiken smittar av sig på människor jag möter. Det märks tydligt på hur människor söker sig till mig. Jag gör saker på mitt eget sätt och delar gärna med mig av hur man skriver texter, gör musik och blir duktig på att sjunga.

– Jag tror på ungdomarnas förmåga att påverka och skapa sin egen framtid. Det viktigaste är att ungdomarna lär sig respektera sig själva och varandra. Utan respekt och kärlek till sin nästa kan vi aldrig mötas och samarbeta för en bättre framtid och leva i fred med varandra. Ungdomar har talanger och makten att samarbeta. De är nationens kraftfält.

Och när vi sitter där på biblioteket i Fisksätra kan jag tydligt se det. Alla hälsar på Nije B THE CONQUEROR när de går förbi. Hans positiva uppenbarelse och breda leende smittar av sig på omgivningen.

– Det är viktigt för mig är att jag kan fortsätta skratta för egen del och att jag kan få andra att göra det.

Varvar musik med att lära sig svenska
Nije B THE CONQUEROR prövar sig fram med olika producenter. Han har ingen egen studio. Inte än, men önskar sig det. Nu ser han fram emot lanseringen av det nya albumet och kanske han innan året är slut också kan få till en livespelning på någon scen i Sverige.

Ett annat mål han har är att lära sig bättre svenska. SFI (Svenska för invandrare) hjälper honom med det. Ännu går det lite knackigt. Han går in för att anpassa sig till svenska förhållanden för att han ska kunna leva på sin musik.

Där Nije B THE CONQUEROR kommer ifrån pågår konflikter som gör livet svårt att leva. Ingen därhemma har haft någon tilltro till att han skulle lyckas i livet. Och hans mamma var väldigt orolig för honom när han flyttade till det nya landet.

– Då skrev jag låten ”Mama don’t cry” som handlar om att min mamma inte ska gråta när människor runt omkring henne säger att hennes son aldrig kommer att lyckas och jag berättade för henne om hur hårt jag skulle kämpa. Nu för tiden oroar hon sig mer som en normal mamma gör. Att leva i Sverige är lätt och människor runt omkring mig är väldigt vänliga.

Nyligen firade Gambia sin självständighetsdag. Nije B THE CONQUEROR firade dagen med att kommunicera med sina vänner på Facebook.

– Det är en väldigt viktig dag för Gambia, då vi frigjorde oss från våra engelska kolonisatörer.

När jag frågar om hans favoritmat ser Nije B THE CONQUEROR minst sagt häpen ut, men berättar att han är vegetarian och gärna äter Benachin, en risrätt med grönsaker som ibland också innehåller fisk.

Nije B-The Conqueror gav ut sin första låt redan 2002. Han heter egentligen Bakary Nije och är döpt efter sin farfar, som också var en känd musiker i Gambia.

Här är två av Nije B THE CONQUEROR’s album på YouTube:

Nije B THE CONQUEROR 

Mama don’t cry

Intresserad av Gambia? Holländaren Eddie Bogaert har filmat ”Två veckor i Gambia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *