Exklusiv semmelfyllning? Näe…

I dag är det Semmeldagen, men vad bakverken egentligen innehåller är inte alltid lätt att veta. Sajten Äkta vara berättar om ”exklusiv semmelfyllning” som känns allt annat än exklusiv.

Så här berättar sajten:

Exklusiv semmelfyllning. Foto från Äkta vara

Exklusiv semmelfyllning.
Foto från Äkta vara

”De semlor som säljs i butik ska ha en ingrediensförteckning, men om du köper din semla på ett konditori så är det tyvärr en annan femma.

Ovanstående bild fick vi skickad till oss (Äkta vara) av en anonym före detta anställd på ett ”finare” bageri. Semmelfyllningen, som på hinken kallas för ”exklusiv”, innehåller följande ingredienser:
Socker, vatten, mandel, modifierad stärkelse, potatisstärkelse, konserveringsmedel (E202), bittermandelolja.

Man kan ju fråga sig vad som gör denna fyllning ”exklusiv” och dessutom hur annan, ej exklusiv fyllning, i sådana fall är sammansatt.

För den konditor som vill fylla sina fastlagsbullar med riktig mandelmassa, så finns det en Ä-märkt från Valdéngården. Den innehåller bara mandel och socker och säljs främst till just konditorier, men den kan gå att få tag på som privatperson också (mer info finns på länken).”

Vad är Äkta vara?
• En ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten!
Läs mer om Äkta vara här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *