Glace au four

Glace au four – glass i ugn – heter på franska Omelette Norvegienne. Och det gör det för att chefen på Grand Hôtel i Paris vid världsutställningen i staden år 1867 inte visste att Bayern inte ligger i Norge. Läs mer om historien här.

Här förmedlar vi ett väl tummat recept från Konsums Provköket.

Tummat recept på Glace au four

Tummat recept på Glace au four

Ingredienser för 4 portioner :
1 tårtbotten
2 äggvitor
3 msk socker
1 paket vaniljglass (1/2 l)
1 paket djupfrysta hallon (225 g)
flagad sötmandel


Gör så här :

Sätt ugnen på 250-275 grader. Lägg tårtbotten på ett ugnssäkert fat. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner sockret. Lägg glassen (direkt från frysen) på sockerkaksbotten, antingen hel eller uppskedad. Lägg hallonen (en aning tinade) ovanpå glassen. Bred marängsmeten över glass och hallon så den täcker. Strö på flagad mandel. Sätt in fatet högt upp i ugnen några minuter, tills marängen fått fin färg. Servera genast.

Tips:
Det finns även recept där sockerkaksbotten dränks in med någon likör eller annan alkohol, eller med browniebotten eller savoyardkex indränkta i någon alkohol. Den energiske gör förstås egen tårtbotten – kanske så här i efter ett recept från Jens Linder och hans bok Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag.

Botten
2.5 dl havregryn
75 g smör
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
1 st ägg
1.25 dl strösocker

Gör botten så här:
1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp havregrynen i en bunke. Smält smöret och häll det över grynen och låt dessa svälla en cirka 5 minuter.
2. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 26 centimeter (själva bottnen ska bli ungefär 18 x 24 cm). Har man inte lämplig form så kan man använda dubbelt aluminiumfolie med uppvikta kanter att grädda bottnen i.
3. Grädda bottnen i 18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.

När botten svalnat följer du receptet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *