Svenska klassikern Vasaloppet fyller 90 år

Vasaloppet

Lars Nicander som stannar till vid en IBM kontroll under Vasaloppet 2010

På söndag är det dags för Sveriges och världens längsta och största skidevenemang, Vasaloppet som körs för 90:e gången.

Jag kommer åter att stå förväntansfull tillsammans med över 15 000 andra åkare och vänta in startskottet 8.00 för att stundtals under de 90 kilometer som väntar ifrågasätta varför jag har gett mig in i denna galenskap för 11:e  gången! Minnen från tidigare år kommer att snurra i huvudet som under förra året då jag bröt min stav efter 100 meter eller när jag trött och sliten drack en värmande kopp blåbärssoppa i Oxberg och klumpigt slängde den halvtomma koppen på en lika sliten dam snett bakom mig. Blicken och orden hon gav tillbaka var inte lika värmande som blåbärssoppan hade varit för henne.

Vasaloppet har varit en stor händelse för mig redan från småbarnsåren. Det började när jag som femåring med stort intresse följde den mäktiga starten på TV och sedan satte på mig skidorna för att åka runt huset och leka mitt eget Vasalopp. När jag blev äldre fick jag åka Barnvasaloppet på Skansen, det enda Vasaloppet jag har vunnit. Nästa stora koppling jag fick till Vasaloppet var när jag i 20-årsåldern inom IBM, som har sponsrat Vasaloppet i 48 år, började jobba med Vasaloppets resultatfunktionalitet på Internet. Det blev några spännande års arbete runt milleniumskiftet att ta fram det första grafiska resultatgränssnitten på Internet med rapportering i realtid. I början av 2000-talet var det sedan dags för mig att flytta från serverhallen på KTH, där IBM:s superdator Strindberg fanns, ut till Vasaloppsspåret. Sedan har det bara löpt på.

Loppets historia

vl1966

Vasaloppsåkare köande för målgång 1966

Vasaloppet genomförs till minne av Gustav Vasas flykt mot Norge 1521. Idén om att starta Vasaloppet kom från publicisten och politikern Anders Pers genom en artikel i Vestmanlands Läns Tidning under mars 1922. Kaos och 5 km långa köer fram till Vasaloppets mål för registrering 1966 gjorde att loppets framtid var i gungning och ett sponsringsavtal med IBM tecknades. Med hjälp av datoriseringen 1967 försvann köerna fram till målet. En klassiker under klassikern är den värmande blåbärssoppan som har funnits med i loppets vätskekontroller ända sedan 1958.

Här kan du följa hur det går för löparna.
Följ direkt Lars Nicander under löpet.

1 comment for “Svenska klassikern Vasaloppet fyller 90 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *