Maslenitsa – rysk karneval med pannkakor hela veckan

Maslenitsa är en slags ryskortodox variant på den katolska karnevalen. Det är sista chansen att festa innan den allvarliga fastetiden tar vid, som avslutas med påsk. Eftersom det är den sista veckan som mjölk, ost och andra mejeriprodukter är tillåtna före fastan kallas den för pannkaksveckan. Därför är den typiska maträtten Blinier, ryska boveteplättar.

Maslenitsarfirare i Gamla Stan, Stockholm

Maslenitsarfirare i Gamla Stan, Stockholm

Maslenitsa har rötter i både hedniska och kristna traditioner. I slavisk mytologi firar Maslenitsa att vintern snart är slut. I Nordisk familjebok från 1917 kan man läsa: ”Smörveckan kallas i Ryssland den vecka som föregår fastan. Som kött redan då är förbjudet, håller man sig under denna vecka till rätter av ägg och smör. Vanligen förekommer då en mängd folknöjen.”

Förutom att kött, fisk, mejeri- och äggprodukter är förbjudna under fastan är fester, sekulär musik, dansande och annat som inte passar sig under den nyktra och introspektiva fasteperioden också otillåtet. Så innan fastan börjar roade man sig traditionellt med snöbollskrig, pulkaåkning, karuseller

Maslenitsa målat av den ryske konstnären Boris Kustodiev (1878-1927) Foto från Wikimedia Commons

Maslenitsa målat av den ryske konstnären Boris Kustodiev (1878-1927)
Foto från Wikimedia Commons

och slädturer. I vissa regioner hade varje dag i Maslenitsa sin traditionella aktivitet: en dag för slädåkning, en annan besökte svärsöner sina svärföräldrar, ytterligare en annan dag för att besöka gudföräldrar etcetera.

Firandet har en maskot som ofta är en finklädd halmdocka av Maslenitsa som tidigare kallades Kostroma. På söndagskvällen når firandet sin kulmen och fru Maslenitsa blir avklädd sin grannlåt och eldas upp i en brasa. Askan grävs ner i snön för att ”gödsla grödorna ”

Datumen för påskfirandet kan skilja sig väsentligt mellan den ortodoxa och katolska och protestantiska påsken, eftersom de ortodoxa går efter den julianska kalendern och de andra kristna efter den gregorianska. Det gör att fasteperioderna och karneval och maslenitsa ofta infaller på olika datum. Fast karnevalfirandet till stor del koncentreras till helgen före fastan. Den ortodoxa fastan börjar på en måndag de andra kristna på en onsdag i stället.

Under sovjettiden firades varken Maslenitsa eller några andra religiösa helgdagar officiellt. Däremot passade många familjer på att äta blinier med olika sorters fyllning med vänner utan att lägga någon religiös aspekt på högtiden. Efter perestrojkan återupptogs firandet utomhus, trots att en del anser att det är ett konstgjort återupplivande av en död tradition. Fast många ryssar har åter börjat praktisera kristendomen,

Maslenitsa-docka på Manezh-torget i Moskva. Foto från Wikimedia Commons

Maslenitsa-docka på Manezh-torget i Moskva.
Foto från Wikimedia Commons

 

och för på så sätt traditionen vidare.

Många länder med ett stort antal ryska invandrare ser Maslenitsa somett tillfälle att fira den ryska kulturen, även om firandet vanligen minskas till en dag.

Halmdockan är en Maslenitsa-maskot från firande i Melbourne Australien. Foto från Wikimedia Commons

Halmdockan är en Maslenitsa-maskot från firande i Melbourne Australien.
Foto från Wikimedia Commons

Maslenitsa-docka på Medborgarplatsen i Stockholm

Maslenitsa-docka på Medborgarplatsen i Stockholm

 

Maslenitsafirande på Medborgarplatsen i Stockholm häromåret

Maslenitsafirande på Medborgarplatsen i Stockholm häromåret

Här förmedlar vi ett recept för pannkaksveckans typiska maträtt Blinier, ryska boveteplättar, som kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.

2 comments for “Maslenitsa – rysk karneval med pannkakor hela veckan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *