Muskler gillar fleromättat fett bättre

Mättat fett är mer fettbildande än fleromättat fett. Det mättade fettet är också mindre muskeluppbyggande än fleromättat fett. Det visar en studie som är gjord på människor vid Uppsala universitet. Matens fettsammansättning påverkar dessutom inte bara blodets kolesterolhalt och risken för hjärtkärlsjukdom, utan också var i kroppen fettet lagras.

Den antika marmorskulpturen Den sovande hermafroditen har fettet på rätt ställe. Foto: Caroline Maino
Den antika marmorskulpturen i Louvren Den sovande hermafroditen har fettet på rätt ställe.
Foto: Caroline Maino

För att studera det här fick 39 unga normalviktiga vuxna män och kvinnor stoppa i sig 750 extra kalorier per dag under sju veckor. Tanken var att de skulle gå upp i vikt med tre procent av sin urspungliga vikt. Hälften av deltagarna åt överskottskalorier från fleromättat fett (solrosolja). De  andra fick överskottskalorier från mättat fett (palmolja).  I övrigt åt de lika mycket socker, kolhydrater, fett och protein.

Personerna i båda kostgrupperna hade samma viktuppgång men ändå orsakade överkonsumtionen av mättat fett en markant större ökning av mängden fett i levern och buken i jämförelse med de som fick överkonsumtion av fleromättat fett. Den totala mängden kroppsfett blev också högre efter mättat fett, medan ökningen av muskelmassa stället var tre gånger lägre efter kosten med mättat fett jämfört med fleromättat fett, visar studien.

Sedan tidigare vet man också att var på kroppen fettet lagras har större betydelse för risken att utveckla diabetes och hjärtkärlsjukdomar, än hur mycket fett man har på kroppen. Bukfetma och hög andel fett i levern innebär högre risk att utveckla typ-2 diabetes. Den här studien visade att fleromättade fettsyror kan påverka kroppens fettfördelning mer gynnsamt än mättade fetter, troligtvis genom att styra en ökad förbränning eller en minskad lagring av bukfett i samband med en kaloririk kost.

Omega 3 och Omega 6 är fleromättade fetter. Omega-3-fett finns i till exempel:
•fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA)
•vissa alger (innehåller EPA och DHA)
•rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
•linfrö och linfröolja
•valnötter

Omega-6-fett finns i till exempel:
•majsolja
•solrosolja
•sojaolja
•sesamfrö och sesamfröolja
•rapsolja

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor, till exempel:
•grädde, glass och bakverk
•choklad
•fet mjölk och fil
•smör och matfettsbandningar baserade på smör
•ost
•fett kött och charkprodukter som korv och bacon
•kokos- och palmolja

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *