Lingon nyttiga – i alla fall för möss

Forskare vid Lunds universitet har studerat olika bärs påverkan på hälsan hos möss. I den studien visade det sig att lingon hindrade negativa effekter av fet kost. Mössen som användes i studien har lätt för att lägga på sig. De kan därför anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes. Mössen fick smaska i sig antingen lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och açaibär.

Blaabaer-och-lingon-1

Efter tre månader med den här dieten undersöktes mössen. Det visade sig då att mössen som ätit lingon hade de överlägset bästa resultaten. De hade inte gått upp i vikt mer än de möss som fått en lågfettskost, en grupp som använts som kontrollgrupp. Lingonmössens blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos ” lågfettsmössen”. Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var också lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.

Svarta vinbär och blåbär hade också goda effekter, men inte lika goda som lingonen. Açaibären däremot hade minst effekt, vilket förvånar eftersom det lanserats som ett superbär. Förklaringen enligt  forskarna är att açaibären i sitt ursprungsland Brasilien främst används som energitillskott. Det är i USA och Europa som det marknadsförts som ett hälsobär med till exempel viktnedgång som effekt.

Forskarna ska nu försöka förstå lingoneffektens mekanismer på molekylär nivå. 

De ska också undersöka om lingonen har samma effekter på människa som på mössen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *