Det bästa med gäster är rester

Nu har de stora högtiderna passerat och för en del har det eventuellt blivit lite tomt i plånboken efter alla festligheter. Samtidigt finns det kanske rester kvar i kylskåpet. Gör då som Magnus Kindmark, laga Pytt i panna på det som blivit över.

Magnus Kindmark har två stora passioner i livet – politik och att laga mat. Det första intresset innebär många möten och en hel del arbete på fritiden. För att koppla av kommer det andra intresset väl till pass. Magnus Kindmark närde nog en dröm att bli kock men blev i slutändan elektriker, ett arbete han trivs med. Istället får hans familj och vänner njuta av den goda maten.
DSCN0627

Magnus lagar mycket husmanskost och tar tillvara det mesta. Pytt i panna lagar han lite då och då om det finns rester över. Ofta sparar han på sig lite rester i frysen som han sedan plockar fram och blandar i sin pytt. Enligt Magnus är det en regel att pytt alltid ska göras på rester. När han gjort stek på söndagarna blir det ofta pytt i veckan. Förutom köttbitar från steken, hackar han ner kokt potatis och lök. Finns det inte potatis kokar han det. Har han grönsaker kvar i kylskåpet är det också bra för rätten. Dessutom gärna lite av såsen från söndagens middag. Förutom det saltar han och pepprar. Sedan lägger han upp det tillsammans med stekt ägg.

– För att göra Pytt i pannan aptitligare är det bra att skära alla matbitarna i samma storlek, säger han.

Ett annat tips som han gärna delar med sig är att alltid testa restaurangens pytt vid första besöket.

– Är den god är den övriga maten också bra eftersom den är gjord på rester, säger han.

69177_112723948791235_2896892_n

Kockar som ville göra något med sina rester lär ha utvecklat rätten Pytt i panna. Den är dessutom väldigt gammal. I de äldsta publicerade verken av svensk matlagning finns denna rätt med. Ordet kommer från uppmaningen putt det i pannan. Att det numera heter Pytt i panna är ett ganska nytt fenomen och har med rättens utveckling att göra från att vara stora bitar till små. Ordet ”pytteputtipanna” var helt enkelt för långt för att säga!  Lök och tärnad potatis är grunden till rätten, till det kan man ha skinka, tärnat nötkött, korv eller till och med lax.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *