När barnen på Kossan var med i matgruppen

Jenni och Pelle gosar efter maten

Avbrott för kel mellan Hanna och Jenni, Hannas pappa tv

Pedagogiken på Sveriges första föräldrakooperativa dagis Kossan i Nacka gick ut på att verksamheten i största möjliga utsträckning skulle efterlikna vardagslivet i ett hem. Barnen var veckovis indelade i olika grupper – matgruppen, fixargruppen* och hemliga gruppen*. 

Tillsammans med en vuxen, oftast en förälder, lagade barnen i matlaget veckans luncher, dukade, plockade undan, diskade, bakade matbröd, veckohandlade och städade köket inklusive kylen. Alla ungar var med. De mindre sköljde och hackade grönsaker, de äldre ansvarade för innehållet i maträtterna, mätning av mängder, stekning och kokning. Under matlagningens gång stöttades barnen av de vuxna.

Sara dukar

Sara dukar

Barnen älskade att vara med i matgruppen och blev med tiden mycket skickliga. Mina egna ungar fick med sig ett stort matintresse därifrån och så fort dottern, som nu är 30 år och för länge sedan flyttat hemifrån, kommer på besök tar hon över i köket. Det är bara att hålla sig undan så blir hennes pappa och jag serverade en utsökt måltid.

Spagetti med grönsås

Spagetti med grön sås

Ett av favoritrecepten var ”Spagetti med grönsås”, en svensk variant av pesto, i början av 80-talet.

*Fixargruppen skötte odlingar, akvarium mm och hemliga gruppen ansvarade för fredagarnas kulturprogram (sång, lek, sketcher, teater mm). 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *