Nyår firades med långkok

Det finns sällan tid för mat som tar lång tid att laga. Därför bestämde sig vi, ett gammalt kompisgäng, att nyår skulle just vara en dag då mat som var lite omständlig skulle göras, ju längre tid desto bättre ansåg vi, i teorin i alla fall.

Varje år på nyårsafton samlades vi i Maddes trevliga, men trånga kök i Majorna i Göteborg. Under hösten hade det stötts och blötts vad som skulle hamna på bordet. En resa, köp av en

DSCN0525

ny köksmaskin eller att någon var sugen på något speciellt inspirerade och avgjorde oftast val av rätt. En tid innan köptes ingredienserna in och sedan på eftermiddagen på nyårsafton samlades vi. Det var inte alltid samma personer som deltog varje år, utan de som kunde och hade lust hängde på.

Första året vi lagade mat tillsammans hade Madde och hennes pojkvän Niklas fått en pastamaskin. Och det var ju något som vi absolut måste pröva. Mina barn Andrea och Jakob gick igång. Göra egen spagetti lät lockande, tyckte de. Vi körde igång. Men det visade sig vara mycket svårare än vi trodde. Vi bakade degen precis enligt receptet, men resultatet såg varken ut ut som i boken eller som pasta bör göra. Det gick bara sönder. Vi gjorde om degen ett antal gånger, hällde i mer mjöl eller vatten och försökte igen, men nej det ville sig inte. Vi som hade trott att göra lite pasta skulle väl bara vara en baggis. Innan tolvslaget lyckades vi till slut att få några spagetti att koka upp. Vi döpte den till evighets pastan och bestämde oss att göra pasta inte riktigt var vår grej.

 

DSCN0529Ett år var några sugna på indiskt. Minns inte om det var en resa som hade inspirerat, men det är möjligt. Det var lite enklare, men eftersom det skulle vara trerätters så tog det ganska lång tid också. Innan vi träffades hade vi letat upp olika recept i olika böcker. Vad jag minns var grytorna goda, med kommer inte riktigt ihåg vad vi lagade, förutom det indiska inslaget.

 

 

 

 

DSCN0516

Vietnamesisk mat var ett annat års tema. Madde hade varit ute på fältarbete, hon är socialantropolog och vi ville testa på att göra lite mat därifrån. Den här måltiden krävde sin man och kvinna. Vi skulle göra speciella vårrullar. I dessa knyten skulle det vara grönsaker, men även fisk och räkor. Allt skulle vara hackat i väldigt väldigt små bitar. Jag tror vi höll på att hacka i minst fyra timmar. Men gott var det!
Det är en nordvietnamesisk rätt. Grundidén med mycket av det vietnamesiska köket är att maten inte kryddas mer än med buljong under tillagningen. Det är först vid serveringen som man kryddar sin egen mat genom att doppa den i såserna. Nedanför bergskedjan ovanför Hoian så är det betydligt varmare klimat och där har man också starkare kryddad mat än i norra Vietnam.
Efteråt gick alla upp på Gråberget och tittade över Göteborg när fyrverkerierna small och blixtrade över staden.

 

DSCN0534

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *