Studentfoder eller Hajkgodis

Ska du ut i skidbacken, vandra i skog eller fjäll, eller behöver lite snabb extra energi? Gör lite Studentfoder eller hajkgodis, en blandning av torkad frukt, nötter och choklad. Nötter innehåller massor av nyttiga näringsämnen och är en superantioxidant! En handfull nötter, cirka 30 gram, varje dag minskar risken att dö i förtid. Det visar flera större studier.

Nyttiga nötter Foto: Caroline Maino

Nyttiga nötter
Foto: Caroline Maino

Du behöver:
Mörk eller ljus blockchoklad
Skållad mandel
Nötkärnor
Russin
Torkade aprikoser
Fikon

 

Gör så här:
Tag ljus eller mörk blockchoklad, eller blanda båda sorter. Hacka skållad mandel och nötkärnor, klipp eller skär russin, torkade aprikoser eller fikon i bitar.

Smält blockchokladen över vattenbad. Klicka choklad på smörgåspapper – platta ut chokladen med en tesked till cirka en femkronas storlek. Innan chokladen stelnar lägger du en bit mandel, en nötkärna, ett par russin och torkad aprikos eller fikon på varje platta. Låt chokladbitarna stelna ordentligt innan du lossar dem från pappret.

En snabbvariant är att hacka chokladen, skära mandel, nötter och den torkade frukten och blanda ihop allt i en skål.

Förvara studentfodret svalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *