Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 mars

Harriet Tubman blir den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel i år.

På tisdag är det Harriet Tubman-dagen (USA). Hon var en afro-amerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare. I år blir hon den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Tubman ska ersätta Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna som introduceras 2020, när USA firar 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt.

På tisdag firar hinduer Holi – färgernas fest, en färgglad vårfest. Samma dag firar judar Purim till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.v.t. Fem matrelaterade temadagar, fyra länders nationaldag, ett nyår och mycket mer finns att uppmärksamma de kommande tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Kvinnor i Dahan,_Kathamandu,_Nepal förbereder ett bål för att fira Holi.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.


Lördag 7 mars
Punchrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.


Söndag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afghanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
Imam Alis födelsedag (shiamuslimer) år 600 efter vår tideräknings början.


Måndag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Tisdag 10 mars
– Harriet Tubman-dagen (USA) – Harriet Tubman, föddes som Araminta Harriet Ross omkring 1822 i Maryland och avled 10 mars 1913 i Auburn, New York. Hon var en afro-amerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare och var även känd som Black Moses eller Moses of her People. 2016 bestämdes att Tubman ska bli den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Tubman ska ersätta Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna som introduceras 2020, när USA firar 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt.
Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim. Observera att judiska högtider alltid inleds vid solnedgången kvällen före.
Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.
– Hola mohalla (sikher) – är en vårfest och försvarsuppvisning. Liksom i den hinduiska färgfesten Holi förekommer det att man kastar färg på varandra. Hola Mohalla firas också med tävlingar i allt från kampsport till poesi, berättar Multireligiösa almanackan.


onsdag 11 mars


Torsdag 12 mars
Gabons nationaldag* – firar grundandet av Gabons demokratiska parti. Kanske en afrikansk fiskgryta kan passa denna dag.
Mauritius nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1968. Vindaye är en väldigt populär fiskrätt med en kryddstark sås som kan passa för den som vill fira nationaldagen.
– Alla korvars dag* – Kultursmakarna förmedlar flera recept med korv, till exempel: bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk,  lammkorv med chili och grynkorv. Dessutom har vi en uppmaning: Stek inte korv i duschen !
– Republiken Jämtlands nationaldag*. Läs mer om Republiken Jämtland här.
Internationella njurdagen – En av tio svenskar har nedsatt njurfunktion, vilket gör njursvikt till en dold folksjukdom. Den internationella njurdagen syftar till att öka människors kunskap om hur viktiga våra njurar är. Dagen infaller andra torsdagen i mars varje år. Vi förmedlar recept på fruktjuicer som renar njurarna.


Fredag 13 mars
– Mazarinens dag* – Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.
– Internationella sömndagen – Varje år fredagen före vårdagjämningen arrangerar worldsleepday.org olika aktiviteter för att öka kunskapen och sprida budskapet om hur viktigt det är med god sömn. Läs mer på sidan träffpunktsömn.


Lördag 14 mars
– Internationella Pi-dagen. På en del universitet i USA görs pajer denna dag. Pi uttalas pie (paj) på engelska. Vi har förmedlat många pajrecept – en favoritpaj är rostad svartvinbärspaj.
Nanakshahi, Sikhiskt nyår. Det blir år 551. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas.


Söndag 15 mars
Ungerns nationaldag* – minnesdag för revolutionen 1848. Ungern har ytterligare två nationaldagar 20 augusti och 23 oktober. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan säkert Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.


Måndag 16 mars
– Kvänfolkets dag* – firas av kväner i Norge och Sverige.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *