Indonesien firar sin självständighet 17 augusti

Borobudur i Magelang på Java Foto: Gunawan Kartapranata

Borobudur i Magelang på Java
Foto: Gunawan Kartapranata

Indonesiska självständighetskriget utkämpades 1945-1949 mellan de indonesiska befrielserörelserna och kolonialmakten Nederländerna. 1949 erkände Nederländerna Indonesien som en självständig stat.

Det pågick samtidigt en intern kamp mellan olika befrielserörelser om makten i Indonesien, där ingenjören Achmed Sukarno utgick som segrare.

Men Indonesiens historia började inte med kolonialismen. På Java, den folkrikaste av de indonesiska öarna, blomstrade en civilisation nästan tusen år innan den förste holländaren satte sin fot på ön. Ett exempel på vad denna högkultur kunde åstadkomma är det enastående buddhistiska templet Borobudur. Det uppfördes i början av 800-talet av kung Sangramadhanamjaya.

Buddhism, hinduism och mer ursprunglig animism har smält samman till en mycket speciell indonesisk trosblandning. Först senare inleddes konkurrensen från islam, när en rad indonesiska handelsstäder uppstod och öarna inlemmades i ett stort asiatiskt handelsnät. Islam nådde Indonesien framför allt från Sydindien, som en följd av ökad handel och köpenskap med yttervärlden.

I indonesisk historia har det hinduiska Majapahit-riket på Java, etablerat 1293, kommit att framstå som den verkliga guldåldern. Det självständiga Indonesiens förste ledare, Sukarno, framhöll Majapahit som den storslagna modellen för ett framtida Indonesien. Ibland tolkades det som en markering mot Indonesiens muslimer och deras politiska maktsträvanden.

Med omkring 300 etniska grupper är den kulturella mångfalden i Indonesien märkbar, men modern indonesisk kultur är ofta en blandning av dessa etniska element. Bortsett från ursprungsbefolkningarnas kulturer, finns betydande kulturpåverkan från indier, araber, kineser, malajer och européer.

Indonesiens huvudstad Jakarta Foto: Gunawan Kartapranata

Indonesiens huvudstad Jakarta
Foto: Gunawan Kartapranata

Varje år firar indonesier med stolthet och pompa sin självständighetsdag. Den centrala ceremonin äger rum i huvudstaden Jakarta och är en huvudnyhet i massmedia.

Det indonesiska köket har fått sin särprägel av den unika kulturblandning som förekommer i området. I hela landet är ris basföda, och chili och kokosmjölk de vanligaste smaksättningarna. Fisk och kyckling är vanligare än nötkött, eftersom det senare brukar vara dyrt.

Indonesien har ett varierat utbud av maträtter. En soppa som är jättegod är Indonesisk morotssoppa, enkel och snabb att tillaga. Här är receptet. Eller kanske du vill prova en annan vanlig rätt i Indonesien Kycklingcurry med ris.

Källa:
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *