Hemmagjord äppelmust på Äppelmustens dag

Äppelmust på svenska äpplen Foto: Lena Ahlström

Äppelmust på svenska äpplen
Foto: Lena Ahlström

Den 11 oktober är det Äppelmustens dag*. Pröva att göra egen must på svenska äpplen. Det är alls inte svårt. 

Till cirka 5 liter färdig must behöver du:
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker/liter avrunnen must

Gör så här:

  1. Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet. Rör om ordentligt.
  2. Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.
  3. När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.
  4. Dela och klyfta äpplena och blanda i vattenblandningen.
  5. Sila saften och mät upp den. Häll tillbaka i en kastrull och tillsätt socker. Ge saften ett hastigt uppkok.
  6. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.

* Föreningen Äpplemustens Dag verkar för att öka kännedomen om äpplemust som måltidsdryck, smakhöjare och törstsläckare. Detta uppfylls genom instiftande och upprätthållande av temadagen Äpplemustens Dag, som infaller den 11 oktober varje år. På längre sikt syftar föreningen till att stärka äpplemustens ställning som dryck och därmed värna om den svenska traditionen av musttillverkning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *