Allt ljus på flickorna!

En dag för flickorna i världen? Ska det verkligen nödvändigt? Ja, de är för ”osynliga” och deras rättigheter kränks allt för ofta tyckte FN och instiftade 2011 den 11 oktober som den internationella flickdagen.

En bra början för den som känner en viss tveksamhet inför att lyfta fram  flickorna är att lyssna på Studio etts inslag som sändes 2012. Det var då den första flickdagen genomfördes. Här kan vi höra hur Tanushree Soni, från New Dehli, som arbetat länge för barnrättsorganisationen PLAN i Indien berätta om flickors situation. Det är denna organisation som just drivit frågan om en särskild dag för flickor.

DSCN8084

Foto:Helene Götberg

Enligt Tanushree Soni är flickor inte lika mycket värda som pojkar, och att de ofta är osynliggjorda. Hon själv är född i en bildad familj, men hennes bror fick ändå alltid finare presenter än vad hon fick. Flickor innebär alltid en större belastning för familjen, eftersom de måste giftas bort, det är dyrt med hemgift. Det har fått till följd att många flickor inte ens får lov att födas. Föräldrarna väljer att göra abort om det upptäcker att det inte är en pojke. Lagen förbjuder den här typen av selektering, men det görs ändå. Flickor börjar samtidigt i skolan som pojkarna, men studerar inte klart i samma utsträckning som pojkarna.

Syftet med den här internationella flickdagen är bland annat att göra flickor och deras rättigheter mer synliga. Initiativet till dagen kommer som ovan nämnts ursprungligen från barnrättsorganisationen Plan. Den internationella flickdagen används för att uppmärksamma allmänheten om flickors rättigheter och för att diskutera flickors situation med beslutsfattare världen över.

Läs mer på:

https://plansverige.org/internationella-flickdagen-11-oktober

Studio ett om den första flickdagen 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *