Hemmagjord äppelmust på Äppelmustens dag

Äppelmust på svenska äpplen Foto: Lena Ahlström

Äppelmust på svenska äpplen
Foto: Lena Ahlström

Den 11 oktober är det Äppelmustens dag*. Pröva att göra egen must på svenska äpplen. Att göra egen äppelmust är enkelt. Man kallpressar helt enkelt hela äpplen och får på det sättet must. Gott, nyttigt och lyxigt! Det är alls inte svårt. 

Must är en dryck som består av utpressad, ofiltrerad saft från bär eller frukt, som hindrats från att jäsa och inte innehåller några tillsatser förutom vatten.

Mitt kök berättar att du kan ha olika smak på din must om pressar du en äppelsort i taget. Annars går det fint att pressa flera sorter samtidigt. Använd allt från nyplockade äpplen till fallfrukt men undvik äpplen som är mjöliga eller mögliga, har stora stötskador eller börjat ruttna.

Saknar du fruktkross eller äppelpress går det att riva äpplen och sedan pressa ut saften genom en lite större trådsil.

Här förmedlar vi Mitt köks recept för 3 liter äpplemust:
Ingredienser
5 kg äpplen

Gör så här:
Lägg äpplena i vattenbad och rengör dem.
Krossa äpplena i en fruktkross eller en köttkvarn. Eller så river du dem grovt på ett rivjärn.
Sila den krossade äppelmassan genom en äppelpress eller pressa den i en stor trådsil.
Häll upp i flaskor. Klart!

Vill du att musten ska hålla längre behöver du pastörisera (värm upp den till minst 77 grader) och kyla ner den innan du häller upp den på flaska.

Ett annat recept – inte på must – men ändå väldigt gott är detta: Till cirka 5 liter färdig saft behöver du:
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker/liter avrunnen must

Gör så här:

  1. Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoaten. Rör om ordentligt.
  2. Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.
  3. När 5 dygn har gått ska musten silas.
  4. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om.
  5. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp.
  6. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.

Föreningen Äpplemustens Dag verkar för att öka kännedomen om äpplemust som måltidsdryck, smakhöjare och törstsläckare. Detta uppfylls genom instiftande och upprätthållande av temadagen Äpplemustens Dag, som infaller den 11 oktober varje år. På längre sikt syftar föreningen till att stärka äpplemustens ställning som dryck och därmed värna om den svenska traditionen av musttillverkning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *