Att fira Columbus eller inte är frågan

Christopher Columbus Målning av Sebastiano del Piombo.

Christopher Columbus
Målning av Sebastiano del Piombo.

Spaniens nationaldag firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, den 12 oktober 1492. I Latinamerika firas denna dag bland annat som ursprungsfolkens motståndsdag. Många anser att Columbus landstigning inte är något att fira.

Det var den 3 augusti, 1492 som Columbus seglade västerut från hamnen i Palod de la Frontera i Spanien. Italienskfödde Columbus seglade 1492 under spansk flagg med tre skepp, Santa Maria, Niña och Pinta västerut. Målet var att hitta en bättre väg till Indien än att segla runt Afrika. Men som bekant hamnade han i Amerika i stället och hamnade på en ö som är en del av Västindien nu.

Fram till 1987 firades dagen i Spanien som Día de la Hispanidad för att fira landets anknytning till Hispanidad. Hispanidad är en sammanslutning av länder med ursprung från den iberiska halvön och Spanien. År 1987, bytte dagen namn och blev Spaniens nationaldag. Dessförinnan hade Spanien firat nationaldag olika dagar under åren.

I Spanien firas dagen ganska stillsamt. Landets flagga hissas i Madrid av den spanske kungen, sedan följer en militärparad och en flyguppvisning. Det brukar inte vara något större firande på gatorna, men det är en helgdag. Därför är de flesta butiker och alla kontor stängda. Många stannar hemma med sina familjer och titta på paraden och flyguppvisningen på TV. Kanske äter de en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.

Christopher Columbus landstiger i Amerika

Christopher Columbus landstiger i Amerika

Det datum då Columbus kom till Amerika firas också i Latinamerika och en del latinamerikanska grupper i USA som Día de la Raza (rasernas dag). Det är dock en kontroversiell högtid i vissa länder och den har fått nya beteckningar i andra. I Bahamas, firas dagen som Upptäcktsdagen, i Costa Rica, är det Kulturernas dag, i Argentina, är det rasernas dag medan dagen i Chile och Mexiko, firas som Ursprungsfolkens motståndsdag.

I USA firas Columbus dag, varje år den andra måndagen i oktober. Även här firas Christoffer Columbus ankomst till Amerika. Det var de italienska immigranterna i New York som började fira sin landsman. De var stolta över sin Columbus och 12 oktober 1866 började de fira honom. Italienare över hela kontinenten följde efter och 1905 firade Colorado som första delstat Columbus Day. 1937, under president Franklin D. Roosevelt, utropades 12 oktober till Columbus Day. Sedan 1971 har dagen firats andra måndagen i oktober varje år.

Att fira Columbusdagen är kontroversiellt eftersom européernas ankomst i Amerika ledde till att en mycket stor del av ursprungsbefolkningen dödades. Det har hävdats att detta var ett direkt resultat av Columbus insatser. Det är även tydligt att ankomsten av europeiska bosättare ledde till att ursprungsfolkens historia och kultur till största delen försvann.

Det har också hävdats att Columbus inte bör hedras för att ha upptäckt Nordamerika, eftersom han bara kom till några öar i det som i dag är Västindien och aldrig kommit så långt som till Amerikas fastland.

 

Källor:

http://www.timeanddate.com/holidays/us/columbus-day

http://en.wikipedia.org/wiki/Columbus_Day

http://www.explorius.se/sv-SE/Programs/Exchange-Student/USA-Canada/USA/Life-as-an-exchange-student/A-day-in-the-US/Holidays

http://www.calendarlabs.com/holidays/spain/national-day.php

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *