Mustig löksoppa i Andorra

Andorra ligger inklämt mellan Frankrike och Spanien. Därför är köket i Andorra kraftigt inspirerat av både det franska och spanska köket. Katalanska köket är dock den största influensen, vilket ger ett något kraftigare kök än det spanska. Här är det även vanligt med tapas, smårätter i alla möjliga varianter. Kulturen i Andorra är snarlik den katalanska i Spanien. Pröva gärna denna mustiga löksoppa, kanske den 8 september när det är Andorras nationaldag.

Ingredienser:

Löksoppa Foto: Ww2censor

Löksoppa
Foto: Ww2censor

2 röda paprikor
3 rödlökar
2 vitlöksklyftor
olja
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
salt
peppar
cayennepeppar
3 skivor formfranska
smakrik ost

Gör så här:

  1. Hacka lök, paprika och vitlök. stek i olja en stund
  2. Flytta över grönsakerna till en kastrull och tillsätt så mycket vatten att grönsakerna täcks och har rum att koka.
  3. Tillsätt buljongtärningarna. Låt koka i ca 30 minuter.
  4. När det kokat klart så ska allting ena mixas i en mixer för grov konsitstens eller med stavmixer för en mer fin konsistens.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Häll tillbaka den mixade soppan i kastrullen och tillsätt vin, crème fraiche, tomatpuré och kryddor efter behag.
  7. Tag tre ugnsäkra soppskålar och häll över soppan i dessa.
  8. Lägg över en brödskiva i vardera skål och täck med ost. Gratinera i ugnen ca 10 min så att osten helt har smält.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *