Makedoniens självständighetsdag 8 september

Makedonien
Foto: Tonja Lapina:Flickr

Makedonien, formellt Republiken Makedonien, kallas officiellt på svenska för f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, är sedan 1993, efter självständigheten från det forna Jugoslavien, en republik i Sydeuropa, på Balkanhalvön. Det gränsar i väst till Albanien, i norr till Serbien och Kosovo, i öst till Bulgarien och i söder till Grekland. Republiken Makedoniens huvudstad heter Skopje. År 1991 utropade landet sin självständighet.

Av historiska, lokalpatriotiska och nationalistiska orsaker finns en namnkonflikt med Grekland, som 1995 ledde till att landet var tvunget att använda benämningen f.d. jugoslaviska republiken Makedonien i politiska sammanhang. I juni 2018 meddelades att ländernas regeringar enats om det nya namnet Republiken Nordmakedonien.

Svårtillgängliga bergskedjor har bildat naturliga geografiska barriärer mot grannländerna. Bergen sträcker sig mellan och Grekland i söder; Korabmassivet i nordväst går längs gränsen mot Serbien. En stor del av landet upptas av högland, som reser sig mer än 2 000 meter över havet. Floden Vardar rinner upp i nordväst, flyter först norrut, genomkorsar sedan landets inre i riktning mot sydost och rinner i Grekland ut i Egeiska havet.

Ungefär en fjärdedel av arealen används till jordbruksändamål. De viktigaste grödorna är spannmål, frukt, grönsaker och bomull; djurhållningen koncentreras främst kring får och mjölkkor. Jordbruket täcker hemmamarknadens behov av baslivsmedel, och tack vare landets rika kolförekomster är Makedonien oberoende av energiimport. Tillverkningsindustrin har drabbats hårt sedan självständighetsförklaringen, delvis på grund av handelsembargon som Grekland har infört mot landet.

Det makedoniska köket är en del av jugoslaviska köket, med influenser från medelhavsköket och det från Mellanöstern, samt till en mindre grad från italienska, tyska och östeuropeiska köket. Det relativt varma klimatet i landet gör att det är mycket goda förhållanden för att odla grönsaker, örter och frukter.

Landet är känt för så kallad ”shopskasallad”, sidorätt, som serveras till nästan alla mål, inte minst till landets nationalrätt, Tavče Gravče.

I Makedonien är Shopskasallad den vanligaste sidorätten och äts till nästan varje måltid. Nationalrätten heter Tavče Gravče.

Källor: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *