Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 juni

Tio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. Ibland är det flera länder på samma dag. Till sju av länderna förmedlar vi recepttips. Hjälp oss gärna med fler om du har några. Skicka till info@kultursmakarna.se. I morgon är det grannfest i Kanada, flera religiösa högtider finns också att uppmärksamma liksom både fars- och morsdagar – ja faktiskt även denna period. Kika i ”Vår kalender”  och låt dig inspireras.

Borsjtj<br /> Foto: Arria Belli

En god Borsjtj kan väl passa att uppmärksamma Rysslands dag med på måndag
Foto: Arria Belli

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Kristi himmelsfärd (ortodoxa). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen (se även 25 maj).


Lördag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag andra lördagen i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding  – Englands nationalrätt – om du vill.


Söndag 11 juni
– Alla helgons dag (ortodoxa)
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan  – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Tisdag 13 juni

 

 


 

Onsdag 14 juni
 Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Torsdag 15 juni
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.

 


Fredag 16 juni
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Lördag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


Söndag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.


Måndag 19 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien, Malta med flera länder som firar tredje söndagen i juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *