En svensk oas med julstämning i New York

Svenska kyrkan i New York
Foto: Florence Wetzel

Jag har märkt att svenskar älskar New York. När jag säger att jag bor i New Jersey, bara 45 minuter från Manhattan, lyser deras ansikten upp. Men ironiskt nog brukar jag åka till just Manhattan för att få uppleva en bit av Sverige, nämligen svenska kyrkan och dess mysiga kafé.

Kyrkan ligger på 48th Street mellan 5th Avenue och Madison Avenue, jättenära Rockefeller Center. När man går längs 48th Street kan man se svenska flaggan i fjärran. Kyrkan ligger mitt emot H&M, men det kanske bara är en slump. Det är ett avlångt fyravåningshus i klassisk New York-brownstone, rödbrun sandsten. Kapellet ligger på fjärde våningen, medan andra och tredje hyser kyrkans kontor och konferenssal. På första våningen ligger kaféet, som också är läsrum med böcker och veckotidningar.

Det känns alltid skönt att gå på kaféet och prata lite svenska med vem som helst som jobbar bakom disken medan man betställer bullar och smörgåsar. Såklart finns det också riktigt starkt svenskt kaffe istället för svagt amerikanskt kaffe. Dessutom kan man köpa svenskt godis, kex samt till och med svenska böcker. Det är nästan omöjligt att hitta svenska böcker i Amerika, men svenska kyrkan brukar ha flera dussin böcker som turister har lämnat kvar. Böckerna är otroligt prisvärda, bara en dollar per styck.

Komminister Joachim Franzén i Svenska kyrkans lilla butik
Foto: Florence Wetzel

Självklart har kyrkan mycket mer att erbjuda än bara kafé och läsrum. Om man vill ha en mer fullständig upplevelse av kyrkan kan man gå upp två våningar till kapellet. Det är en ljus och stillsam plats med enkel inredning. Man kan tända ljus och sitta ner en stund, gudstjänster hålls regelbundet. Kyrkan har också konserter, öppen scen och julbasar. Den har även till uppgift att hjälpa svenska sjömän. På kyrkans webbsida kan man läsa att de som anländer till stadens hamnar kan få skjuts till Manhattan och i princip vilken hjälp som helst av kyrkan.

Kyrkan är ju en ideal plats för svenska besökare att ta det lugnt på och uppleva lite hemkänsla. När min vän Sheila kom på besök gick vi till kyrkan efter en morgon upptagen av sightseeing och shopping. Vi satte oss i fikarummets mjuka soffor med Marimekko-kuddar och drack kaffe och åt bullar medan solen sken in genom rummets stora fönster. Trots att Sheila var peppad på att gå på stan var hon tacksam att få uppleva en svensk oas mitt i stadens kaos. Det är något som jag hjärtligt kan rekommendera till alla svenskar som åker till mitt land!

På julaftonen håller caféet öppet hela dagen. Där serveras gröt, lussebröd, skinkmackor etc.

– Runt 400 personer, varav hundratalet barn besöker kyrkan under julhelgen. Många studenter och aupairer brukar också besöka oss dessa dagar, säger kyrkans informatör Magnus Berggren.

Detta år ser programmet ut så här:
Julafton 24 december
11.00 Samling vid krubban
15.00 Kalle Anka & Karl-Bertil Jonsson
17.00 Julbön
Juldagen 25 december
7.00 Julotta
Sedan håller kyrkan stängt t.o.m 31 december

För mer information kolla svenskakyrkan.se/newyork. Vill man kontakta kyrkan före sin resa så kan man mejla på newyork@svenskakyrkan.se.

Tusen tack till min svensklärare Lukas Häusler som hjälpte mig finslipa min svenska.

Florence Wetzel

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes tolfte artikel. 

Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent:
En glassupplevelse i Gamla stan
Hunden Arthur – Bokmässans stjärna
Stig in i en annan värld på Storkyrkobadet 
”Cozy” – inte mysigt för en amerikan
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan
Kokta ägg på Island
Klenäter var du än kommer på Island
Wallander och jag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *