Kokta ägg på Island

Florence Wetzel Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Låter det osannolikt att man skulle stöta på en berömd författare som kokar ägg i en varm källa? Inte om du befinner dig på Island.

Iceland Writers Retreat (IWR) har precis avslutat sitt tredje årliga seminarium i Reykjavik. Drygt hundra deltagare från hela världen deltog, inklusive några svenskar, norrmän, finländare och såklart islänningar.

Nio olika författare gav seminarier och IWR arrangerade också en busstur runt Island. Några av deltagarna åkte på Islands klassiska turistrutten Gyllene cirkel, en 30 mil lång busstur på sydvästra Island. Vi övriga tog en tur som hette Literary Borgarfjördur, som leddes av Ari Trausti Gudmundsson, en av Islands mest välrenommerade författare.

Deildartunguhver Foto: Nojhan

Deildartunguhver
Foto: Nojhan

Vi som åkte den senare turen fick se Deildartunguhver, Europas mest kraftfulla varma källa. På bussen sa Gudmundsson att han skulle koka ägg i källan och att vi efteråt skulle äta mellanmål. Det lät lite flummigt, men vi var likväl begeistrade. Han visade oss till källan, där det vällde upp varm ånga och en stark lukt av svavel. Gudmundsson la försiktigt ned äggen i en typ av nätpåse. Han hängde påsen på en lång järnstång, som han sedan sänkte ner i källan och höll där medan han räknade till fyra minuter. Sedan var äggen klara.

Medan några från gruppen skalade äggen tog Gudmundsson fram ett speciellt mörkt bröd, som bakats under jord. Degen hade lagts i en nätpåse som grävs ned i speciella trätunnor under jord nära en het källa. Dagen efter var brödet färdiggräddat. Vi bredde brödet med lite smör, och hade rökt lax och så klart våra ägg som pålägg. Vi drack en speciell isländsk saft, som bestod av apelsinsaft och ”root beer”. De som tidigare varit skeptiska mot underjordiskt lagad mat ändrade sig efter att de fick smaka på våra utsökta smörgåsar.

Utflyktsmat på Island

Utflyktsmat på Island Foto: Carol Binkowski

Det är tradition bland isländska författare att syssla med många olika saker. Till exempel har Gudmundsson inte bara skrivit drygt femtio böcker utan är utbildad geofysiker, berömd alpinist och har dessutom varit isländsk presidentkandidat. Han är en jättebra förebild för deltagarna på IWR och gav prov på att en författare kan vara mångsidig och till och med laga ett härligt mellanmål i jorden!

Stort tack till Lukas Bergman Häusler, min svenska-Skype lärare, som finslipade min svenska.

Florence Wetzel

Iceland Writers Retreat* grundades av Eliza Reid från Kanada och Erica Jacobs Green från USA, och hålls i april varje år i Reykjavik. För att läsa mer om Iceland Writers Retreat- kolla http://www.icelandwritersretreat.com

Reykjavik är hem för den isländska medeltidslitteraturen, inklusive isländska sagor och den poetiska Eddan. Det litterära arvet är kärnan i landets identitet och berättarkonsten är den enskilt viktigaste delen av landets kulturhistoria . Árni Magnússon-institutet för isländska studier i Reykjavik är centrum för detta arv. Här manuskript, forskas om dem och publicersr texter för allmänheten.

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes fjärde artikel. 
Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent: 
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *