5i12-priset går till Refugees Welcome

refugees-welcome5i12-priset 2016 går till organisationen Refugees Welcome Sverige ”för stora och avgörande insatser för ett värdigt och medmänskligt mottagande av flyktingar”. Priset kommer att delas ut i riksdagen den 7 december i samband med den årliga 5i12-manifestationen.

– Refugees Welcome har på ett fantastiskt sätt visat enorm kraft som det ideella arbetet har haft i flyktingmottagandet och integrationen det senaste året. Deras ideella engagemang för mänskliga rättigheter har också inspirerat andra volontärer runt om i landet till ett ökat engagemang. Föreningens framväxt liknar 5i12-rörelsens framväxt under 90-talet med en huvudförening och ett växande nätverk på många orter i landet. Eftersom man inspirerat och engagerat så många andra så kan också 5i12-priset i år ses som en belöning till alla enskilda volontärers insatser runt om i landet, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen.

Refugees Welcome Sverige är en ideell förening som arbetar för att bilda opinion för en human asyl- och flyktingpolitik, att ge assistans åt asylsökande och arbeta med integration. Tidigare mottagare av 5i12-priset har varit artisten Timbuktu, Fryshuset, Stiftelsen Expo, Somaliska landslaget i bandy m fl.

5i12-rörelsen startades i Härnösand 1988 av en grupp människor som bestämde sig för att stoppa den främlingsfientliga stämningen som då fanns i staden. På torget skulle alla goda krafter mot främlingsfientlighet och rasism mötas. En av de unga initiativtagarna till dessa torgmöten hette Sara, 17 år.

Året efter, 1989 mördades Sara och hennes kompis Sylvia av en ung flykting. Tragedin förlamade hela staden och fick stor uppmärksamhet i hela landet. Och på nytt växte främlingsfientligheten och Härnösand stämplades som en rasistisk stad.

Men Härnösand reste sig i nya 5i12-manifestationer och i främsta ledet gick Saras pappa, Stig Wallin. Han är sedan dess 5i12-rörelsens ledargestalt. 1993 hölls den första nationella manifestationen, den 5 december klockan fem i tolv på många orter runt om i landet. Den 5 december har sedan dess blivit 5i12-rörelsens manifestationsdag med aktiviteter på hundratals orter runt om i Sverige. Numera hålls även 5i12-manifestationer i Sveriges Riksdag och i EU-parlamentet.

Källa: 5i12.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *