Kokoskyckling från Kenya

Det kenyanska köket är inte särskilt varierat och många kenyaner har inte råd med olika sorters mat. Huvudmåltiderna kan bestå av potatis, kyckling, kött ofta i form av grytor. Bulkvaran är dock antingen Irio, en potatis-majs-bön-gryta eller Ugali, en ganska hård majsmjölsgröt.

Det indiska köket har påverkat det kenyanska. Många indiska rätter har blivit typiskt kenyanska. I Kenya äter man mycket kyckling, men också nöt-, får-, get- och kamelkött. Tomat, lök, ingefära och chili används i så gott som all mat och längs kusten används ofta kokosmjölk.

Här förmedlar vi ett recept från IcaKuriren på Kenyansk kokoskyckling. Denna rätt serverar Lemshaga akademi när skolan uppmärksammar den Mångkulturella matdagen den 16 november 2015. Den kan även passa för den som vill uppmärksamma Kenyas nationaldag den 12 december.

 

Kenyansk kokoskyckling Foto: Caroline Maino

Kenyansk kokoskyckling
Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 4 portioner: 
1 (ca 1,3 kg) färsk kyckling
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 msk olja
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Dela kycklingen i portionsbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Dela pepparn längs med, skrapa ur kärnorna och skär den i tunna strimlor.
Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i löksorterna, peppar, ingefära, curry, salt och socker. Rör om och låt allt fräsa cirka 1 minut.
Lägg i kycklingen och låt den bryna på båda sidor i cirka 5 minuter.
Tillsätt citronskal, tomatpuré och kokosmjölk.
Lägg på lock och efterstek kycklingen i cirka 25 minuter. Rör ner persiljan.
Servera med kokt ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *