På lördagen 28 mars 2015 är det dags för Earth Hour igen. Earth Hour är ett initiativ från WWF, Världsnaturfonden, och går ut på att släcka lamporna mellan 20.30 och 21.30.
Earth Hour vandrar varje år från Samoa, Australien, Nya Zeeland i öst till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst.
Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för nionde gången.
Under 2014 deltog människor från över 162 länder och över 7000 städer vilket är globalt rekord.
Världsnaturfonden skriver på sin sajt att det är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar.
Den mat vi äter är förstås starkt beroende av klimatet. I år har Världsnaturfonden låtit Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkassar, skapa organisationens officiella meny till Earth Hour. Ecovivas unika meny inför Earth Hour är ekologisk och vegetarisk (lakto-ovo vegetarisk), berättar WWF på sin sajt.
Läs mer om WWF och Earth hour här och mer om Ecoviva här.
Här förmedlar vi Earth Hour-recepten för 2015:
Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad
Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème
Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp
Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker
Kokospannacotta med fräsch fruktsallad
Här förmedlar vi även recept till årets Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj – som inte behöver gräddas i ugn.
Till Earth Hour 2014 skapade Pia Hall, matskribent med inriktning på vegetariskt och Mia Öhrn, konditor och matskribent denna Earth Hour-bakelsen som inte heller behöver gräddas i ugn.