Osso buco – en himmelsk gryta i novembermörket

Osso buco

Osso buco

Osso buco är italienska och betyder ”ben med hål” och syftar på det stora hål med benmärg som blir när man styckar ett nötkreatur. Rätten serveras oftast med risotto.

6 personer
2 kg kalvlägg med ben i skivor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
vetemjöl
olivolja
salt och malen svartpeppar

Gremolata:
1 vitlöksklyfta
½ citron

Storbladig persilja

Gör så här:

Gremolatan

  1. Skala och hacka vitlöken fint.
  2. Tvätta citronen och strimla citronskalet.
  3. Hacka persiljan.
  4. Blanda vitlök, citronskal och persilja.
  5. Ställ svalt till servering.

Grytan

  1. Panera kalvläggen i vetemjöl.
  2. Bryn köttet i olja i en stekpanna i omgångar och lägg i grytan.
  3. Skala och hacka lök, vitlök och morötter och lägg i grytan när allt kött är brynt.
  4. Låt alltsammans bryna ihop. Se upp så att det inte bränns.
  5. Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré.
  6. Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är.
  7. Såsen blir godare ju längre grytan får småkoka.
  8. Krydda mot slutet med salt och svartpeppar. Dekorera med gremolatan och storbladig persilja.

Servera med risotto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *