Räkans väg till mackan

Räksmörgås med rödlök

Handskalade räkor – var skalas de och av vem? Det har jag undrat många gånger. Och att misstanken att räkorna inte skalas i Sverige är helt riktig förstår jag när jag söker information på olika håll. Enligt Skaldjursbolagen fångas räkorna för den svenska marknaden oftast i Nordatlanten eller Berings hav. Polen och Estland är länder där många av de räkor som säljs i Sverige skalas, men en hel del skalas också ända borta i Kina. 

Räkorna sorteras, kokas med skalen på och fryses ned i fryscontainrar direkt på båtarna. Där kan de förvaras frysta i flera veckor medan båtarna är ute och trålar. De flesta räkorna lastas sedan i Danmark, oftast på lastbilar men för destinationer längre bort på båtar, och transporteras till fabriker för handskalning. En person kan hinna med att skala 7-10 kilo i timmen.

Cirka 2,5 ton räkor handskalade räkor i lake säljs årligen i Sverige till grossister, restauranger och dagligvaruhandel. Det är denna sort som oftast hamnar på räkmackorna.

Till skillnad från handskalade räkor skalas räkor maskinellt ofta på fabriker i Norden. Enligt producenterna får man ut mer kött per räka genom handskalning än genom maskinskalning, som enligt dem också är mer energikrävande i form av vatten och elektricitet.

Ett recept på en räckmacka med hemlagad majonnäs hittar du här.

Läs mer om hållbart fiske och det internationella certifierings- och miljömärkningsprogrammet Marine Stewartship Council.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *