På Kultursmakarnas ettårsdag 2014 instiftade vi den Mångkulturella matdagen, den 16 november. Vi ville ge alla en möjlighet att vidgade sina vyer och upptäcka den rikedom som världens mat och kulturer är. Nu är det dags för dagen igen – fira med att testa något nytt med hjälp av Kultursmakarna.
I år infaller den 16 november på en lördag. Varför inte passa på att fira den Mångkulturella matdagen med att bjuda in vänner och bekanta och ta hjälp av alla recept som finns på Kultursmakarnas sida. Samla vänner för att laga rätterna tillsammans eller ordna ett knytkalas. Låt matglädje blir ett tillfälle att träffas. På vår sida finns både recept och även information om olika kulturer och traditioner. Längst ner finns exempel på olika recept.
Kultursmakarna startade den 16 november för precis elva år sedan. Vi valde att starta vår nätbaserade tidning på själva dagen för tolerans. 1995 instiftade FN-organet Unesco denna internationella dag. Syftet var att uppmärksamma att tolerans inte handlar om överseende eller om likgiltighet, utan om att respektera och uppskatta mångfald och människors individuella och kulturella olikheter.
Det svenska Unescorådet skrev så här 2016 på sin hemsida om dagen: För att motverka intolerans behövs lagar som respekterar mänskliga rättigheter, förbjuder och bestraffar hatbrott och diskriminering. Dessutom krävs utbildning för att motverka den okunskap, rädsla och brist på självinsikt som ofta ligger till grund för intolerans, och för att bana väg för öppenhet och nyfikenhet.
Även utbredda problem med intolerans har sin lösning i individers attityder och agerande. Genom kritiskt tänkande och etiska förhållningssätt kan vi bekämpa stigmatisering och diskriminering.
I den andan har tidningen verkat i alla år. Det var också därför vi valde att instifta den Mångkulturella matdagen. Vi ville på så sätt ge möjlighet att vidgade sina vyer om världens mat och kulturer. Kultursmakarna vill inspirera till att prova en rätt från en annan kultur än den egna.
Här kan du läsa mer om matdagen:
Här är några exempel på recept som vi här kategoriserat lite efter världsdel väl medvetna om att kultur och mat flyttar runt på vår jord. Mat och kultur har inspirerat oss människor i alla tider – till exempel har vindolmar i Turkiet inspirerat till kåldolmar i Sverige.
Europa:
• Köttbullar skulle kunna vara Sveriges nationalrätt
• Gefillte fisch – en berömd judisk maträtt
• Rosolli – finsk sillsallad
Afrika:
• Tilapia med bitekuteku och matbanan
• Bobotie – Sydafrikas nationalrätt
Asien:
• Indonesisk morotssoppa
• Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran
• Tteok eller dduk – Koreanska riskakor
Mellanöstern
• Kibbeh bel saynieh
• Saltah – Jemens nationalrätt kan vara 1000 år
Sydamerika:
• Inti Raymi – med Quinotto
• Xinxim den legendariska fotbollsspelaren Pelés favoriträtt
Australien och Nya Zeeland
• Lammstek – Australiens nationalrätt
• Pavlovarulle med bär och grädde
Plus även Några recept för fasta