Söndag 22 januari

– Vinets dag * – Dagen infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. Läs mer om vinets mångtusenåriga historia.
– Nyår i Kina som firar Lunar  (3 dagar). Det blir år 4721. Enligt den kinesiska zodiaken är det kaninens år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina. Kaninens år i Kina börjar den 22 januari 2023.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.

Gott vin i vackert glas. Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *