Högtider att uppmärksamma från 1 till 11 april

Gott nytt år – nu kan vi uppmärksamma och fira nyår igen. I dag är det Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. Till denna högtid kan KulKultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm. På söndag inleds Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer) och Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.

På söndag är det Kärlekens dag som inte ska blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis, genom att sprida kärlek omkring oss. En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen. Det behövs alltid mer kärlek i världen… Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

På söndag inleds Ramadan, den muslimska fastemånaden.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk) till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6772.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.


Lördag 2 april
– Världsautismdagen* (FN)
– Sizdah bedar* – en persisk, iransk och kurdisk nyårstradition. Sizdah Bedar är en traditionell festival som inträffar den trettonde dagen efter Newroz, det persiska nyåret.
– Ugadi även kallat Gudi Padwa – ett av flera hinduiska nyår. I dag är nyårsdagen år 1944, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalender sedan 1957. En viktig symbol under firandet är att resa ”gudhis” som är speciellt utsmyckade bambupinnar, berättar Multireligiös almanacka.
– Chaitra Navratri eller Vasant Navratri (hinduer) – En nio dagar lång festival till vårens och det nya månårets ära.


Söndag 3 april
– Kärlekens dag* – Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss. En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen.
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Måndag 4 april
Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. Senegals nationalrätt är Thieboudiene
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Morotskakan är en favorit ända sedan andra världskriget. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.


Tisdag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Onsdag 6 april
– Internationella dagen för idrott och utveckling och fred.(FN)*


Torsdag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Den 7 april enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
Mors dag i Armenien*.
– Världshälsodagen (FN, WHO)*. En matig och nyttig sallad kan vara ett tips att svänga ihop på denna dag.


Fredag 8 april
Internationella romadagen – romernas nationaldag * – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister)*. I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag alltid den 8 april. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor och dricker örtteet ama-cha.


Lördag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.


Söndag 10 april
– Internationella syskondagen* – ge gärna dina syskon en extra kram denna dag. Det är en dag som skapades i USA av en kvinna vid namn Claudia Evart eftersom hon ville hylla sin bror och sin syster som båda tyvärr dog i unga år. Dagen firas numera på vissa håll i USA, men här i Sverige är den nog rätt okänd.
– Internationella koltdagen* (samisk tradition) – Dagen startades av det Samiska ungdomsförbundet i Norge år 2014. Initiativtagarna anser att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid kulturella sammanhang.
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 11 april


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *