Mustig lammragu till påsk

Till påsk kan en mustig lammragu passa bra. Detta recept hittade jag i tidningen Buffé för några år sedan och det blev en favorit hemma – i originalreceptet tipsas om hemgjord gnocchi till. Det har vi gjort en gång, men den kulinariska höjdpunkten motsvarade inte arbetsinsatsen, tyckte min man. Sedan dess serverar vi med pressad potatis, köpe-gnocchi eller ibland ris. Lammköttet blir mört av att puttra ihop med passerade tomater och buljong innan de frästa grönsakerna tillsätts.

Mustig lammragu – god och fräsch med citrontouche. Foto: Caroline Maino

Ingredienser till 6 personer:
800 g finskuret lammkött (av t ex stek) olivolja till stekning
8 dl vatten
3 kycklingbuljongtärningar
2 burkar passerade tomater (à 400 g)
2 rödlökar
300 g rotselleri
300 g morötter
3 msk tomatpuré
1 – 1 1/2 tsk paprikapulver
1 krm kryddpeppar
ca 1/2 kruka oregano
ca 1/2 kruka mejram rivet skal från 2 citroner salt och peppar
250 g ricottaost till servering

Gör så här:
1. Bryn köttet i olivolja, lite åt gången, tills det fått färg runt om. Lägg över i en stor gryta. Häll lite kycklingbuljong i stekpannan för att få med all god sky och häll sedan all buljong över köttet i grytan.
2. Tillsätt tomaterna i grytan och koka upp. Sänk värmen och låt puttra under lock i ca 1 1/2 timme, eller tills köttet känns mört och ragun är tjock.
3. Skala och grovhacka grönsakerna. Fräs dem i olivolja tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter.
4. Tillsätt grönsakerna i grytan och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Tillsätt örtkryddor och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera grytan med ricotta och gärna gnocchi, potatis, ris eller ett gott bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *