Fira den nyttiga morotens dag

En morot om dagen håller doktorn borta, skulle man kanske kunna travestera. Med sitt alfakaroten kan de minska risken att dö i förtid med 39 procent. Denna nyttiga rotfrukt har sin egen dag, Internationella morotsdagen eller Morotens dag, den 4 april och högtidlighålls med morotsfester och andra morotsrelaterade arrangemang runt om i världen.

Morotens dag grundades 2003 för att sprida kunskap om moroten och dess goda egenskaper i världen. Dagen ökar stadigt i popularitet och den 4 april 2012 rapporterades morotsfirande från Frankrike, Italien, Sverige, Ryssland, Australien, Storbritannien och Japan, berättar sajten carrotday.com.

Moroten har en lång historia som kulturväxt och odlades i Medelhavsområdet redan för 2000 år sedan. Att odla morötter har varit vanligt i Sverige ända sedan 1700-talet då de importerades till vårt land.

Morötter innehåller stora mängder alfakaroten som har visat sig minska risken att dö i förtid med 39 procent. En stor amerikansk studie, på 15 318 amerikaner i cirka 30 år, visade att människor fick i sig nästan tre fjärdedelar av sitt alfakaroten från morötter.

Ju högre halter av alfakaroten som uppmättes i blodet vid provtagningar, desto mindre var risken för att dö, såväl i största allmänhet som specifikt i hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes typ-2 samt i astma och andra luftrörssjukdomar. Men det gäller att äta grönsaker och frukter med mycket alfakaroten och inte vitaminpiller som i alla fall hittills inte innehållit alfakaroten i större utsträckning.

Det var forskare vid amerikanska Center for disease control and prevention, CDC, som publicerade studien i ansedda Archives of internal medicine. SvD rapporterade om studien 2010, läs hela artikeln här.

carrot5Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna äter cirka 500 gram frukt och grönsaker varje dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan till exempel vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakerna är ”grova”, som morötter, broccoli och vitkål och välj gärna både färskt och fryst!

Morötter kan ätas hela, tärnade, rivna, ingå i sallader, soppor och stuvningar eller ätas kokta som en egen rätt. De kan också pressas till morotsjuice i sin råa form. De kan även ingå i sallader, soppor och stuvningar eller ätas kokta som en egen rätt. Ett populärt bakverk är den mjuka morotskakan, och på många julbord är morotslådan ett måste. Blasten kan också ätas, men det är sällan det görs.

Rivna morötter kan med fördel blandas in i pannkaksmet och deg till matbröd. Morötter kan ibland skäras i tunna stavar och serveras som tilltugg tillsammans med gräddfilsdipp som ett alternativ till potatischips.

Söt morotssylt är så gott som okänt i Sverige, men är vanligt på sina håll, exempelvis i Portugal och Storbritannien.

Morötter och myt
Morötter förbättrar synen brukar man säga – som bevis hänvisas till att du väl aldrig sett en kanin med glasögon…. Faktum är att morötter inte förbättrar synen om du redan har bra syn. Däremot kan A-vitaminbrist påverka synen negativt. Att äta A-vitaminstinna morötter kan i det fallet återställa synförmågan.

Under andra världskriget lyckades plötsligt brittiska flygplan skjuta ner fler tyska bombplan. Då spred det brittiska flygvapnet ett rykte att det berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Men det var inte sant – syftet med ryktet var att dölja den riktiga orsaken – radarn. Detta står att läsa på sajten Carrot Museum – ett virtuellt morotsmuseum – med all upptänklig morotsinformation.

Vi förmedlar dels ett favoritrecept från min franska familj på morotsslantar med crème fraiche, dels Leilas smaskiga morotscupcakes med valnötter.  Morotskakan är en favorit ända sedan andra världskriget.

Källor:
http://www.carrotday.com/homeswedish.htm

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/amne-i-gronsak-kan-forlanga-liv_5748397.svd
http://sv.wikipedia.org/wiki/Morot
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Frukt-och-gront-/
http://www.carrotmuseum.co.uk/history4.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *