Den stilla veckan börjar med palmer

Nu är det palmsöndag, då börjar den stilla veckan för dem som firar den kristna påsken just nu. Påskfirandet börjar med fastan och har sin mest intensiva fas under just denna stilla vecka som slutar med Annandag påsk, men firandet av denna stora högtid är egentligen inte slut förrän vid pingst.

Inledningen av den stilla veckan börjar alltså med Palmsöndagen. Det är då Jesus rider in i Jerusalem på en liten åsna och möts av glada människor som viftar med palmblad. Den här berättelsen nämns på flera ställen i bibeln, Nya testamentet.

Jesu intåg i Jerusalem på palmsöndagen. Fresk av Pietro Lorenzetti

Inom den Romersk-katolska traditionen gör kyrkobesökarna en palmsöndagsprocession, då de går med palmkvistar i händerna. Innan processionen ger prästen en välsignelse och stänker vigvatten.

Enligt bloggen ”Högtider och traditioner” sätts dess palmblad i vissa länder upp i hemmen för att ge skydd mot sjukdomar och liknande. Eftersom Sverige inte har några palmer användes sälgkvistar istället. Men sälgen ansågs ha magiska krafter att hela och det var något som oroade just de som hade makten i kyrkan. Vid ett kyrkomöte i Örebro 1529 skrevs det:

”Palm viges icke, ej heller brukas därtill att han skulle hava besynnerlig makt, der man skall sätta tröst till, utan till en åminnelse, att folk strödde palmkvistar i vägen för Kristus.”

250px-DSC08202selje

Bild på Sälj, lånad från Wikipedia

På ryska heter påsk pasjka, till påsk är det många som lagar en efterrätt med just detta namn. Den formas ofta till ett ägg som är symbolen för liv och pånyttfödelse. Om du söker på nätet kommer du att hitta flera olika recept på denna berömda rätt, här är ett exempel:

https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/p/pasjka/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *