Moussaka

Bland alla goda grekiska maträtter är moussakan ofta favoriten och paradrätten. Den kan med andra ord passa bra att fira Greklands nationaldag 25 mars med, eller Ochi-dagen den 28 oktober.

Moussaka

Moussaka

Ingredienser för 4 portioner:
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g lamm- eller köttfärs
1 förpackning (500 g) krossad tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
3 dl mild naturell yoghurt
3 ägg
1-2 krm peppar
200 g fetaost

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock i cirka 30 min.

Skölj och skär auberginen i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga cirka 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna cirka 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form. Vispa samman yoghurt, ägg och peppar. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten. Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, cirka 20 min.
Servera moussakan med en grön sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *