Sankt Josef – en man i skuggan!

Den 19 mars är det Sankt Josefs dag. År 1870 blev Josef den universella kyrkans skyddspatron. Josef är mest känd för att han var Jesus fosterfar och Marias man. Men han hade stor betydelse för utvecklingen, om man ska tro berättelserna.

Jesus i sina föräldrars, Josefs och Marias hus, av John Everett Millais.

När jag och min man skulle gifta oss funderade vi en hel del på vad vi skulle ha på oss. Jag ville absolut inte ha någon brudklänning, det kändes inte som jag. Efter en del funderande fick jag erbjudandet av min äldsta vän att bära hennes folkdräkt, närmare bestämt bohusdräkten. Glad över detta beslut berättade jag detta för prästen som vi träffade en eftermiddag vid Masthuggets kyrka i Göteborg. Prästen var en mycket vänlig man, men hade samma egenskaper som en förvirrad professor och var alltid lite försenad och tappade bort våra papper. Han tyckte förstås att beslutet att bära folkdräkt var enastående bra. När prästen frågade min man vad han skulle ha på sig, kunde min man inte låta bli att skämta.”Det blir snickarkläder, som vanligt”. Prästen uppfattade inte ironin utan tog honom på orden. ”Helt fantastiskt – precis som Sankt Josef.” Till berättelsen hör också att prästen ville viga oss två gånger. Året efter ringde han och ville boka tid för ett samtal, han hade antagligen tittat i sin gamla almanacka och då hade han ändå döpt vår dotter emellan.

Söt historia lever
Denna söta lilla historia lever kvar i vår familj och vi minns den med värme, Sankt Josef, var enligt prästen en viktig person. Även om vi sällan hör talas om honom, mer än att han var just Jesus adoptivpappa och Marias man. Det vi vet också är att han kom från Nazareth och att han var snickare. Han nämns några gånger i Bibeln och får flera meddelande av änglar som påverkar hans handlande. Bland annat blir han uppmanad att inte överge Maria trots att hon är med barn och han är inte pappa till barnet. Han får även veta att han ska ta med sig Jesus och Maria till Egypten för att skydda dem mot Herodes. När det är fritt fram att åka hem igen så berättar änglarna för honom om det i hans drömmar.

År 1870 ville ändå den Katolska kyrkan slå ett slag för Josef och han blev då den universella kyrkans skyddspatron, vilket vad vi har förstått skedde den 19 mars. Vi har inte kunnat hitta något om hur denna dag firas.

Vill du läsa mer om just om Josef kan du gå in här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *