En calypso på Saint Lucias nationaldag?

Saint Lucia är en stat i Västindien. Landet firar sin självständighet den 22 februari. Då är det helgdag. När Christoffer Columbus 1502 seglade in i mellan de berömda bergstopparna, The Pitons, namngav han ön efter dagen för sin ankomst som var Luciadagen.

Saint Lucia i Karibien med landmärkena The Pitons i bakgrunden. Foto: Gzdavidwong

Saint Lucia i Karibien med The Pitons, öns mest kända landmärken, i bakgrunden.
Foto: Gzdavidwong

Under hela 1600-talet och början av 1700-talet slogs England och Frankrike om ön. Saint Lucia fick nytt styre 14 gånger under denna tid, som till slut övergick till Storbritannien 1814. 1967 fick Saint Lucia självstyre och blev helt självständigt 1979.

Klimatet är tropiskt men mildras av passadvindarna. Regntiden varar från maj till augusti. Det förekommer vulkanisk aktivitet och orkaner.

Bananindustrin är mycket viktig för Saint Lucia, men ändrade införselregler till EU och en ökad konkurrens från Latinamerika har gjort det nödvändigt för landet att hitta andra näringsgrenar. Man har lyckats locka till sig utländska investeringar, speciellt inom bankverksamhet och turism, bland annat var man med och arrangerade VM i endagscricket 2007 för landslag. Man har också den mest varierade tillverkningsindustrin i östra Västindien.

Den vulkaniska ön Saint Lucia är mer bergig än många andra karibiska öar, med den högsta punkten är Mount Gimie, på 950 meter (3120 fot) över havet. Saint Lucia är en av få öar i världen som kan skryta med en drive in-vulkan.

Ungefär 175 000 bor på Saint Lucia. Det officiella språket är engelska och 95 procent av befolkningen talar kreolfranska.

Två nobelpristagare från det lilla landet 
Saint Lucia ståtar med den högsta andelen nobelpristagare per capita i världen. Två vinnare har kommit därifrån: Sir Arthur Lewis fick nobelpriset i ekonomi 1979, och poeten Derek Walcott fick nobelpriset i litteratur 1992.

Tillsammans med karibiska musikgenrer som Calypso, Soca, Dancehall, Reggae, Compas, Zouk och Salsa, har Saint Lucia en stark inhemsk folkmusiktradition. I maj varje år är Saint Lucia värd för en internationell jazzfestival. En populär folkdans är Kwadril (närmast att likna vid en sorts square dance).

Lyssna på karibisk folkmusik här.

Köket en blandning från flera världsdelar
Nationalrätten i Saint Lucia är grön banan och saltfisk. Öns kök är en unik blandning av det västafrikanska, europeiska (främst brittiska och franska) och östra indiska köket. Curry med en distinkt karibisk twist är en populär krydda,

Som snabbmat används ofta Roti, ett platt tunt bröd som rullas runt kokta grönsaker, kikärtor, potatis, fisk, räkor, kyckling och kött.

Kultursmakarna förmedlar ett recept på en karibisk makaronipaj med broccoli och räkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *