En sachertårta på Serbiens nationaldag?

Sachertårta med grädde

Sachertårta med grädde

Sachertårta är en chokladtårta som komponerades av den då 16-årige Franz Sacher 1832. Senare etablerade hans son det berömda Hotel Sacher i Wien där tårtan blev en specialitet, berättar Wikipedia.
Tårtan består enkelt beskrivet av två täta tårtbottnar av chokladkaka med aprikosmarmelad emellan och en chokladglasyr på utsidan. Det exakta originalreceptet är dock okänt och omdiskuterat. Alternativt hålls det som hemligt av Hotel Sacher, som än idag säger sig tillverka originalet till bakelsen.
Enligt Hotel Sacher lagras tårtan bäst vid 16-18 °C. De rekommenderar att tårtan serveras med osötad vispgrädde.

Exempel på serbiska bakverk är baklava, nötkakor och sachertårta. Sachertårtan kommer visserligen ursprungligen från Wien, men kan även passa att fira Serbiens nationaldag med i alla fall.

Ingredienser för 8-10 bitar:

130 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad eller puré (barnmat)
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad, 70 %
Gör så här:
  1. Smörj och bröa formen, ca 23 cm i diameter. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning. (Lättast är om du lägger chokladen i bitar i en djup tallrik och ställer den över en kastrull med hett vatten. Låt inte vattenångan komma åt chokladen, då blir den grynig.)
  2. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
  3. Sikta ner mjölet i smeten.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner äggsmeten i chokladsmeten med några tag med slickepotten.
  5. Häll smeten i bakformen och släta till den. Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller.
  6. Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen. Låt glasyren svalna något. Dela kakan i två bottnar. Bred marmeladen mellan bottnarna och lägg ihop dem.
  7. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *