I Serbien äts gärna hejdukars kebab – Ćevapčići

När Serbien firar nationaldag den 15 februari serveras det förmodligen Ćevapčići på många bord. Köttfärsrätten har rötter i den ottomanska kulturen och är nationalrätt i Bosnien och Hercegovina. Men rätten är även mycket populär i Serbien och Kroatien.

Cevapcici med tillbehör

Cevapcici med tillbehör

Serbiens nationaldag den 15 februari firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804. Revolutionen varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och införde en konstitutionell monarki.

Ćevapčići lär ha sitt ursprung på Balkan, just från tiden för det Ottomanska riket och är en variant på kebab. Det sägs att under den ottomanska ockupationen, tillagade Hajduk (rebeller, laglösa) Hajdučki cevap (”hajduk kebab”), som var lätt att göra av bitar av kött och rökt ister som sattes på spett och grillades över eld.
Det serbiska köket är influerat av grannländerna på Balkan, Medelhavsköket samt Turkiet och Ungern. Kyckling och fisk anses vara vegetarisk mat och grönsakssoppor är ofta smaksatta med rökt skinka. Grillat kött är en specialitet och fisk används i soppor, grillas eller steks. Bröd och sallad äts tillsammans med maten eller som förrätt. Sallader görs ofta på färska och inlagda grönsaker som bönor, gurkor, lök, paprika, tomater och surkål.

Matlagning är en serbisk tradition och många gör egen surkål, ajvar relish och korvar hemma. Det serbiska köket är relativt milt med få kryddor och örter. Svartpeppar och malen paprika används, tillsammans med persilja i soppor. Vitpeppar, kryddpeppar, koriander, lagerblad, selleri och nejlika används emellanåt. Lunchen är dagens största måltid, precis som i många Medelhavsländer.

Sachertårta med grädde

Sachertårta med grädde

Till dessert äter man mycket frukt och nötbaserade bakverk som strudlar, baklava, pannkakor och pajer samt
Sachertårta.

 

 

 

 

Här förmedlar vi ett recept på Ćevapčići från Mästerkocken. Vanligen serveras fem till tio Ćevapčići, ofta med grönsaksröran ajvar relish, rå lök, lepina som är ett traditionellt platt bosniskt bröd och liknar pitabröd, samt yoghurt. 

Cevapcici - hejdukars kebab

Cevapcici – hejdukars kebab

Ingredienser för 4 personer:
•1 liten gul lök
•½–1 dl rostad paprika inlagd i olja
•500 g nötfärs och/eller lammfärs
•1 tsk sambal oelek
•1 äggula
•1 msk ströbröd
•Salt, svartpeppar
•3–4 vitlöksklyftor
•1 msk smör eller olivolja

•Kebabsås:
•2 dl avrunnen yoghurt
•½ dl ajvar relish
•1 tsk spiskummin
•Salt, svartpeppar
•1 vitlöksklyfta
•Tillbehör:
•Finhackad isbergssallad
•Slanggurka i stavar
•Strimlad paprika
•8 pfeferoni
•4 pitabröd

Gör så här:
Steg 1 Skala löken och riv den fint på ett rivjärn. Hacka den rostade paprikan fint. Lägg färs, lök, paprika, sambal, ägg, ströbröd, salt och svartpeppar i en bunke. Pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda allt ordentligt.
Steg 2 Forma färsen till små avlånga korvar och stick eventuellt ett grillspett genom köttet.
Steg 3 Stek cevapcicin i smör eller olivolja i en stekpanna tills de blivit gyllenbruna.
Steg 4 Gör kebabsåsen: Blanda yoghurt, ajvar relish, spiskummin, salt och peppar. Pressa ner vitlöksklyftan och blanda. Låt dressingen stå kallt tills den ska serveras.
Steg 5 Servera cevapcicin med sallad, gurka, paprika, pfeferoni och pitabröd.
Mästerkockarna tipsar om att det är lätt och godare att göra egen rostad paprika. Så här skriver de:
”Det går bra att köpa inlagda rostade paprikor men det blir ännu godare om du gör egna. Halvera färska paprikor och kärna ur dem. Sätt ugnen på grill eller högsta värmen. Lägg paprikorna i en ugnsfast form med 2 tsk olivolja. Ugnsbaka cirka 30 min, tills de börjar bli riktigt mörka runtom. Ta ut ur ugnen och låt svalna i en plastpåse. Dra sedan bort skinnet och skär i strimlor eller mindre bitar.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *