Hoppin´John – gryta med svartögda bönor

Svartögda bönor, black eyed peas, är en stapelvara i sydstaterna i USA. De är grunden för ris-och-bönor-rätten Hoppin´ John, som är tänkt att bringa lycka och välmåga när du har ätit den på nyårsafton. Inte bara är svartögda bönor ett bra sätt att börja det nya året, de är hälsosamma och väldigt mättande.

Mellan jul och nyår firas Kwanzaa av miljoner människor av afrikansk härkomst. Tanken är att fira sin svarta identitet, uppmuntra sammanhållning och bevara afrikansk kultur. Då lagas traditionell mat lagas liksom okra, black eyed peas (svartögda bönor), och jordnötter.

All mat som slavarna kan ha fört från Afrika kan användas i firandet. Ytterligare en anledning att laga till något med svartögda bönor. Bönor har mycket fiber och protein, vilket är perfekt när du lagar en rejäl vegetarisk måltid. Marcus Samuelssons recept för svartögda bönor är en läcker rätt att starta det nya året med på ett hälsosammare sätt. Läs mer om Marcus Samuelsson på https://kitchenandtable.se/.

Black eyed peas (svartögda bönor) Foto Wikipedia

Black eyed peas (svartögda bönor) Foto Wikipedia

Receptet är för 4-6 portioner

Ingredienser 
2,4 dl svartögda bönor blötlagda i kallt vatten i 8 timmar och avvattnade
4 dl kokt långkornigt ris
4 msk smör
1 medelstor rödlök, skivad
2 tomater, hackade
1 Scotch Bonnet chili
2 vitlöksklyftor, hackade
1 st 2 cm tjock bit färsk ingefära
2 tsk Berbere eller chilipulver
2,4 dl kokosmjölk
1 tsk gurkmeja
2,4 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
1 tsk salt
2 korianderkvistar, hackade
1 salladslök, skivad

Gör så här:
1. Häll bönor i en stor kastrull och tillsätt 1 liter vatten. Låt sjuda utan lock, i 45 minuter, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en djup kastrull på medelhög värme. Tillsätt lök, tomater och chili och fräs tills löken är genomskinlig, i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, Berbere eller chilipulver, och kokosmjölk och låt sjuda. Rör i gurkmeja och buljong och låt koka. Minska sedan värmen till låg och låt sjuda utan lock tills såsen tjocknar, i cirka 20 minuter.
3. Tillsätt bönorna och salt och koka tills det mesta av vätskan absorberats, i cirka 20 minuter. Tillsätt det kokta riset efter cirka 15 minuter.
4. Rör i koriander och salladslök och servera.

2 comments for “Hoppin´John – gryta med svartögda bönor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *